Kutyás cikkek

Kutyáknál a dominancia nem személyiségjegy, hanem kizárólag két egyed egymáshoz való viszonya, és az ő világukban rendkívül hasznos. Ha az embert próbálná dominálni, ott vér folyna. Ilyen alapon a falkavezér is értelmezhetetlen fogalom az eb és a gazda vonatkozásában.

A domináns kutya gyakran szóba kerülő fogalom, persze főként kutyás körökben: ezzel magyarázzuk, ha legjobb barátunk magasról tesz arra, éppen mire utasítjuk vagy mit várunk el tőle. Mintha „csakazértis” feszegetné a határait, az ember azon gondolkozik, hogy ebben a kapcsolatban vajon ki a főnök, ki a falkavezér. Sőt, azt is mondják, hogy az utcán is számos konfliktus forrása, sok bunyó a dominanciával összefüggésben tör ki.

Két idegen eb találkozik, előadják a szokásos koreográfiát orr-fenék-orr-fenék csatlakozással, majd az egyik a másik nyakára, vállára fekteti az állát, esetleg két mellső lábával támaszkodik fel a hátára. Közben csóválja a farkát, a gazdik mosolyognak, hiszen emberi értelmezésben cukin játszani hívja az új pajtit.

Tovább »

Forrás: 24.hu

...

Attól függ, hogy honnan nézzük…

Ha az ebek és a gazdik közötti kötelék és kommunikáció szempontjából nézzük, mindenképp jó, ám ha az egészséget vesszük alapul, nem feltétlenül – vagyis nem minden esetben. Bár a kutyák az ember szoros közelségében élnek, mégis merőben eltérő életmódot folytatnak: azokat a „falatokat” sem vetik meg, amit mi semmi pénzért nem emelnénk a szánkhoz, nem mosnak fogat és hát az altestük sem a szappantól válik tisztává…

Képzeljük el, hogy épp most tartunk haza egy kimerítő munkanap után, és semmi másra nem vágyunk, csak hogy hazaérjünk, ahol mindig van valaki, aki szó szerint kiugrik a bőréből, miután belépünk az ajtón. Buksi farka oda-vissza jár örömében, és persze a hatalmas kutyapuszi sem maradhat el – kell ennél felemelőbb fogadtatás?

Tovább »

Forrás: noklapja.hu

...

Amikor egy kölyökkutya először figyel fel a farkára, elkezd játszani vele, és a kutya akkor is kergetheti a farkát, amikor izgatott vagy játszani szeretne. De milyen okok állhatnak még a farokkergetés mögött. Ezeket gyűjtötte össze cikkében az Egészségkalauz.

Előfordulhat, hogy jutalmazásnak fogja fel a kutya, ha nevetünk azon, hogy kergeti a farkát. Mivel megerősítésként értelmezi a reakciónkat, így még többet fogja csinálni. Előállhat viszont az a helyzet is, hogy az eb szimplán unatkozik, és ezért csóválja a farkát. Mivel a kutyának megfelelő mennyiségű ingerre van szüksége, ami kielégíti fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit. Ha ezek a szükségletek nem teljesülnek, a kutyák unatkozni kezdenek és egy ilyen pótcselekvésbe kezdenek, mint a farokkergetés, olvasható a cikkben.

Szintén farokkergetést idézhet elő a hosszú ideig fennálló stressz és a szorongás. De akár betegség vagy fizikai probléma is állhat a háttérben. A teljesség igénye nélkül bűzmirigy gyulladás, irritált végbél, paraziták, bolha- vagy kullancsfertőzés, egyéb fájdalmak esetén is kergetheti a farkát a kutya.

Tovább »

Forrás: 24.hu

...

A kutya hű társad és a legjobb barátod lesz élete végéig, ehhez viszont nemcsak az elengedhetetlen, hogy megismerd őt, hanem az is, hogy dolgozz azért a kapocsért, ami boldoggá és elválaszthatatlanná tesz titeket egy örök életre.

Az első és legfontosabb lépcső a bizalom kiépítése, ez azonban nem megy egyik napról a másikra, főleg akkor nem, ha egy menhelyről örökbefogadott és/vagy az előző életéből kimentett kutyusról van szó.

A boldogságotokhoz és az annak alapját adó bizalom kiépítéséhez a következőkre lesz szükség: akaratra, vagy inkább igényre, hogy meg akard ismerni a négylábú barátodat, rengeteg pozitív megerősítésre, és sok közösen eltöltött időre játék, tanulás és élmény (pl. kirándulás) formájában.

Tovább »

Forrás: player.hu

...

A kutyákkal töltött minőségi idő jelentősen csökkentheti a ­stresszt, a szorongást és a depressziót.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyával való játék és sétáltatás során az EEG alfa-agyhullámokat észlelt, ami az ellazult ébrenlét állapotát tükrözi. Az uszkár simogatása és masszírozása a béta-agyhullámok növekedését eredményezte, ami fokozott koncentrációval jár.

Nem meglepő

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a kutyákkal való interakciók „erősebb relaxációt, érzelmi stabilitást, figyelmet, koncentrációt és kreativitást aktiválhatnak azáltal, hogy elősegítik a fokozott agyi aktivitást”. A dél-koreai Konkuk Egyetem kutatói 30 ember agyi aktivitását vizsgálták elektroencefalográffal (EEG), miközben egy négyéves uszkárral foglalkoztak. A résztvevők a kutyával való játék, etetés, simogatás, sétáltatás és masszírozás mellett fényképezték és ölelgették is – írja a Sky News.

Tovább »

Forrás: boon.hu

...

Nem mindegy, hogyan viselkedsz egy ilyen helyzetben – mutatjuk, mire fontos odafigyelned.

A kutyákat elméletileg kevés kivételtől eltekintve csak pórázon lenne szabad sétáltatni. Ennek ellenére gyakori jelenség, hogy szabadon mászkáló, a gazdájuktól messze eltávolodó ebek egyszer csak ott teremnek mellettünk. Amikor egy idegen kutya szalad oda hozzád, fontos, hogy megőrizd a nyugalmad, és tudd, hogyan kell helyesen reagálni a váratlan helyzetre. Noha az esetek nagy részében barátságos négylábúakról van szó, akik csak egy kis plusz simogatást szeretnének, jobb a biztonság.

Tedd & ne tedd

Maradj nyugodt és csendes: Ne mutass félelmet vagy pánikot, mivel ez stresszt okozhat még egy egyébként barátságos kutyánál is. Fontos az is, hogy amikor megpillantod a gazdáját, ne kezdj el kiabálni; akkor sem, ha egyébként teljesen jogos a felháborodásod.

Tovább »

Forrás: azenkutyam.hu

...

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat – derült ki a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmányból, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák agyi válaszait vizsgálva mutatták ki, hogy a látszat ellenére a kutyák nemcsak, hogy értik a tárgyszavak jelentését is, de az ezt támogató agyi és mentális folyamatok hasonlóak ahhoz, mint amelyeket az embereknél tapasztalnak.

A kutyák nemcsak egy tanult viselkedéssel reagálnak a szavakra, hanem valóban értik a jelentésüket – összegezte a vizsgálat eredményeit Boros Marianna, az ELTE Etológia Tanszéken működő Neuroetológiai Kutatócsoport kutatója, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A szakértő szerint a kutyák nemcsak a kontextus alapján találják ki, hogy mire vonatkozhat egy-egy szó, hanem a szavak hallatán előhívnak egy emléknyomot, egy úgynevezett mentális reprezentációt.

Tovább »

Forrás: hamuesgyemant.hu

...

A kutyákat ugyanolyan mértékben érintheti az időskori demencia, mint az embereket. Viszont esetükben nehezebb észrevenni a tüneteket, hiába nincs nagy eltérés, hiszen a betegség természete ugyanaz. Mik a kutya demencia tünetei, mire figyeljünk kedvencünk esetében? És mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy a kutyánk a demencia jeleit mutatja?
Miért nehezebb észrevenni a kutya demencia tüneteit?

Amikor egy kutya öregszik, a fizikai aktivitása ugyan csökken, de a memória romlását nehezebb kimutatni. Az agyban végbemenő változásoknak nincsenek nagyon feltűnő jelei. Hiába gondos a gazdi, de egy idős kutyának már nem feltétlenül tanítunk új trükköket vagy parancsszavakat, elég az, amelyeket kiskorában megtanult és azóta alkalmaz. Így kevesebb a felület, amelyen megmutatkozhatna, ha baj van.

“Kutyáknál a demenciát speciális vizsgálattal lehet megállapítani, az életkorral előre haladva náluk is gyakrabban fordul elő. 11 éves kor felett 28, míg 15 év felett 68 százalék az esély arra, hogy legalább egy tünet megjelenik” – nyilatkozta Kubinyi Enikő etológus a 24.hu-nak.

Tovább »

Forrás: hovege.hu

...

Ha egy kutyás az ágyában alvó kedvencéről beszél, nem csak azok néznek furcsán, akik nem tartanak állatot. A kutyatartókat is megosztja a kérdés, hogy vajon van-e helye az ágyban a család négylábú tagjainak.

- Kutyások és kutyatartók, de még gazdik is vitatkoznak azon, jó ötlet-e a kutyával aludni.

- Pro és kontra érvek egyaránt léteznek azzal kapcsolatban, hogy bejöhet-e a kutyus az ágyba.

- A döntést a gazdi hozza meg, és az nem is tartozik másra.

Azt, hogy a kutya az ember legjobb barátja, régóta tudjuk, az utóbbi évtizedekben viszont még ennél is közelebb kerültünk kedvenceinkhez. A kutyákra a legtöbb gazdi ma már családtagként tekint (változik az elnevezés is: egyre inkább társállatról beszélünk), és a korábban bevett alá-fölé rendeltségi viszony helyett inkább partnerségben gondolkodunk a kapcsolatról. Azon törjük a fejünket, mi mindent tehetnénk még meg kedvencünk kényelméért és jóllétéért.

Tovább »

Forrás: noklapja.hu

...

Kis odafigyeléssel elkerülhetők a problémák, a kutya és a gazdi is egészséges marad. A kutyák kivételes társak, egyre több helyen családtagnak számítanak, azonban fontos tudni, hogy bár ritkábban, de bizonyos betegségeket átadhatnak az embereknek. Ezek a betegségek általában elkerülhetők megfelelő higiéniai intézkedésekkel és gondos állatorvosi ellátással. Ismerjük meg ezeket a betegségeket és hogyan lehet megelőzni őket.

Veszettség: Ha valakit megharap egy kutya, akkor feltétlenül meg kell bizonyosodni arról, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, ha nem, akkor a betegséget az ember is elkaphatja. Viszonylag ritkán fordul elő, de emiatt célszerű távol maradni az ismeretlen kutyáktól.

Férgek és paraziták: A kutyák parazitákat, például bolhákat, atkákat és bélférgeket is hordozhatnak. Ezek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi egészségre, például bőrproblémákat, bélfertőzéseket vagy allergiákat okozhatnak. A rendszeres féreghajtó kezelések és a megfelelő higiéniai intézkedések (például gyakori kézmosás) segíthetnek megelőzni a paraziták által terjesztett betegségeket.

Tovább »

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

...

A puha, selymes kutyafülek látványa és simogatása is nyugtatólag hat a lélekre. Biztosan megfigyelted már, amikor elmélyültél ennek az édes testrésznek a cirógatásában, hogy némely kutyának a fülén van egy kis zsebecske a testrész tövénél.

A kutya fülén ez a kis zseb bizony nem csak a macskafélék sajátossága, egyes ebek is rendelkeznek vele. Hogy pontosan mi ez, mi a funkciója, és mely fajtákra jellemző, azt a következőkből megtudhatod.

Erre való a kutya fülén a kis zseb

Az ebek mindkét fülében 18-18 izom található. (Csak az érdekesség kedvéért, a macskákéban 32 van fülönként.) Ez lehetővé teszi számukra, hogy mozgassák a testrészt, akár egymástól függetlenül is, ami az életmódjukból adódóan igen hasznos. Míg az emberek a 20 Hz és 20 000 Hz közötti hangokat hallják, addig négylábú barátaink a 40 Hz és 60 000 Hz közöttieket érzékelik. Ez tehát azt jelenti, hogy hozzánk képest az alacsonyabb és magasabb tartományban lévő hangokat is hallják. Amire igen nagy szükségük van a veszély és a préda érzékeléséhez is.

Tovább »

Forrás: azenkutyam.hu

...

Néhány nappal ezelőtt a szokásos reggeli sétánkra indultunk Mandula kutyámmal. Amikor elhaladtunk egy néni mellett, Mandi (szokásához híven) szagmintát vett a levegőből, érdeklődve az idegen szemébe nézett, aztán ügetett tovább. Amikor már pár méterrel arrébb voltunk, hallottam, ahogy a nő halkan, de azért hallhatóan az orra alá dörmögi: rühes dög.

Összeszorult a szívem (és az öklöm is), de felszegett fejjel mentem tovább – felesleges a balhé, és Mandival sem szeretném éreztetni, hogy baj van. A Miért a kutya az ember legjobb barátja? című dokuentumfilmet és a róla szóló írásomat ennek a néninek ajánlom.

Kőrösi Máté 3 évvel ezelőtt, a Dívák című alkotásával került be a köztudatba, és mikor megkeresett, hogy dokut forgat, nem is volt kérdés, hogy látni akarom. Nem tagadom, azonnal megvett a témával: az RTL saját gyártású filmje a kutyák és az emberek kapcsolatáról, az ország legnevesebb etológusaival – örök kedvencem, Csányi Vilmos kezében a vezérfonal, a szerkesztést pedig Veress Krisztina végezte –, ráadásul a képsorokat egy macska narrálja. 

Tovább »

Forrás: wmn.hu

...

Felmerült a kérdés, hogy kutyák is kaphatnak-e Oscar-díjat. Eléggé sok eb lenne esélyes a díjra, ha az elmúlt évtizedek filmjeit nézzük.

Lehetséges, hogy egy border collie viszi el idén a show-t az Oscar-gálán. Tavaly év vége óta látható a mozikban az Egy zuhanás anatómiája című francia filmdráma. A tárgyalótermi thriller már számos díjat nyert, de öt kategóriában Oscar-esélyes is. Az Oscar-díj átadó előtti, úgynevezett jelöltek ebédjén is a film négylábú főszereplője volt a figyelem középpontjában.

Messi, a hétéves border collie kutya Pálma-díjat kapott az alakításáért a 76. cannes-i fesztiválon.

Az elismerés megmutatja, hogy az állatoknak és idomítóiknak milyen nagy jelentőségük van a filmek világában.

Tovább »

Forrás: haon.hu

...

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért dorombol a macska? Hányféleképpen morog a kutya? Elárul-e valamit a macskák arckifejezése? Ezekre a kérdésekre kutatók keresték a válaszokat, amelyek többet mondanak az emberekről, mint az állatokról, amelyek úgy tűnik, hogy alaposan kiismerték az embereket.

A kuyta érzései

Számos kutatásnak volt tárgya, hogy a kutyák mennyire képesek megérteni az embereket, de azt kevésbé vizsgálták, hogy az emberek mennyire értik a kutyákat, noha a köztük lévő kommunikáció kétirányú – erről a Washington Postnak beszélt néhány évvel ezelőtt Faragó Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusa.

Játékos morgás, fenyegető morgás

 

A budapesti egyetem etológiai tanszéke az egész világon vezető szerepet tölt be a kutyák viselkedésének kutatásában. Tanulmányozták az állatok morgását is: erről Faragó Tamás azt mondta, a kutatások általában az ugatással foglalkoznak, ami a kutyák háziasítása során jelentős változáson ment keresztül és a kommunikációjuk elsődleges módjává vált, míg a morgás a kutatók feltételezése szerint korántsem változott ugyanekkora mértékben azóta, hogy a kutyák különváltak a farkasoktól.

Tovább »

Forrás: rtl.hu

...

Te is megfigyelted már, hogy a kutyák szeme általában barnás árnyalatú? Talán nem is sejtetted soha, de ez nem véletlenül van így.

Érdekes tanulmány született

Az ember és kutya közötti szoros kapcsolat mélysége nagyon régóta foglalkoztatja a tudósokat, ezen kivételes viszony megértésére pedig különféle kutatások zajlanak folyamatosan. Négylábú barátaink hűségük, társaság iránti igényük és ragaszkodásuk miatt számos izgalmas vizsgálat fókuszává váltak, melyek terjedelmes és változatos témákat ölelnek fel, beleértve a kognitív képességeiket, viselkedésüket, egészségüket és az emberi társadalomban betöltött szerepüket. Egy ilyen elemzésnek köszönhetően derült ki például az, hogy korántsem véletlenül barna a legtöbb kutya szeme, sőt: ennek jóval érdekesebb magyarázata van, mint azt elsőre bárki is sejtené. Részletek a galériában!

Tovább »

Forrás: femcafe.hu

...

A kutyák farka sokkal inkább kommunikációra, mintsem egyensúlyozásra való. Ez az, amit egy ideje sikerült kideríteniük a kutatóknak, azt viszont még nem, hogy egyáltalán miért csóválják a kutyák farkukat. Holland tudósok most egy új válasszal álltak elő.

Azt már régóta tudják a kutatók, hogy a kutya farokcsóválása nem csupán szórakozás, hanem a kommunikációjának egy nagyon fontos eleme. Sőt, egy nemrég elvégzett kutatás szerint az állat mozgásában szinte semmilyen szerepe nincs a végtagnak. A Max Planck Pszicholingvisztikai Intézet kutatói most szintén ebbe a témába ásták bele magukat, és igen érdekes megállapításra jutottak.

A The Guardian cikke szerint eredményeik azt sugallják, hogy a farok csóválása az állat háziasítása során teljesen általánossá válhatott, méghozzá azért, mert az emberek szeretik a ritmusát.

Tovább »

Forrás: hvg.hu

...

Te is tapasztaltad már, hogy a kutyád egy random energialöket hatására úgy rohangál fel-alá, mintha megőrült volna? Bár a magyar nyelvben nincs külön szó erre, az angol „zoomies” kifejezés pontosan erre utal. A tudósok körében különböző elméletek terjednek az okokkal kapcsolatban, ám a legvalószínűbb magyarázat egyben a legmegnyugtatóbb is: a kutyák egész egyszerűen így fejezik ki azt, hogy boldogok.

A különös viselkedésforma annyira elterjedt, hogy a tudósok nevet is adtak neki: a szakirodalomban „Frenetic Random Activity Periods”-ként tartják számon, a köznyelvben pedig „zoomies” névvel illetik a kutyák eszeveszett rohangálását. Egyébként nem kizárólag kutyákra jellemző ez a magatartásminta – vadon élő állatoknál szintén megfigyelték ezeket az energiakitöréseket, és más háziállatoknál, főleg a házinyulaknál is gyakran előfordul a jelenség.

Tovább »

Forrás: hamuesgyemant.hu

...

Te is tapasztaltad már, hogy a kutyád egy random energialöket hatására úgy rohangál fel-alá, mintha megőrült volna? Bár a magyar nyelvben nincs külön szó erre, az angol „zoomies” kifejezés pontosan erre utal. A tudósok körében különböző elméletek terjednek az okokkal kapcsolatban, ám a legvalószínűbb magyarázat egyben a legmegnyugtatóbb is: a kutyák egész egyszerűen így fejezik ki azt, hogy boldogok.

A különös viselkedésforma annyira elterjedt, hogy a tudósok nevet is adtak neki: a szakirodalomban „Frenetic Random Activity Periods”-ként tartják számon, a köznyelvben pedig „zoomies” névvel illetik a kutyák eszeveszett rohangálását. Egyébként nem kizárólag kutyákra jellemző ez a magatartásminta – vadon élő állatoknál szintén megfigyelték ezeket az energiakitöréseket, és más háziállatoknál, főleg a házinyulaknál is gyakran előfordul a jelenség.

Tovább »

Forrás: hamuesgyemant.hu

...

15 éve törvény szól arról, hogy nekik nem kell viselniük. A MÁV elnézést kért, vizsgálatot indított.

A pécsi Pozsgay Dóra párjával, Danival és segítő kutyájával Budapestre utazott egy látássérültek számára rendezett programra, amikor a vonaton felelősségre vonta egy kalauz, mert a kutya, Noé nem viselt szájkosarat. Nem is kell, hogy viseljen a tizenöt éve hatályos törvény szerint, ezt azonban a jelek szerint a jegykezelő nem tudta.

Pozsgay Dórának a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola honlapján megjelent írás szerint már korábban is volt gondja kalauzokkal, de olyan hangnemben, ahogy most kiosztották, még nem beszéltek vele.

„Megalázó stílusban kérte számon, hogy kié a kutya és miért nincs rajta szájkosár, és azt hajtogatta, hogy ez az életét veszélyezteti, mert bármikor megharaphatja. Elmondtam neki, hogy ő az én vakvezető kutyám, ezért van rajta vakvezető hám, és a jogszabály szerint nem szükséges szájkosarat tenni rá. A reakciója az volt, hogy továbbra is azt hajtogatta, hogy mi van, hogy ha őt megharapja, és hogy mindenáron tegyek rá szájkosarat” – idézte fel a történteket Pozsgay Dóra.

Tovább »

Forrás: magyarnarancs.hu

...

A kutyus több módon jelzi, ha stresszes, és szabad térre lenne szüksége.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is lehetnek stresszesek egy-egy számukra kényelmetlen szituációban, a feszültség oka akár egy teljesen ártalmatlannak tűnő tényező, egy másik állat, ember vagy kisgyerek zavaró viselkedése is lehet. A kutyus testbeszéde rendkívül árulkodó, mégis sokan figyelmen kívül hagyják a jelzéseket, vagy ami még rosszabb, kifejezetten büntetik, elnyomják azokat.

Az esetek nagyobb részében a kutyaharapás családon belül történik, a baleseteket pedig gyakran az előzi meg, hogy a gyerekek, de sokszor még a felnőttek sem értik a kutya egyértelmű kommunikációját, és nem tartják szem előtt a négylábú szükségleteit. Sajnos irreális elvárásként jelenik meg a családokban, hogy a kutya boldogan tűrje azt is, ha a kicsik ölelgetik, rángatják a fülét, ütögetik az oldalát, hadonásznak előtte.

Tovább »

Forrás: femina.hu

...

A kutya élettartama nagyban függ attól, hogy kisebb vagy nagyobb termetű fajtához tartozik-e – derült ki egy új kutatásból. Ez ugyanis meghatározhatja, hogy a kutyák milyen betegségeken esnek át életük során.

Azt már régóta tudjuk, hogy a kutya élettartama összefügg a méretével, de ennek okait eddig nem sikerült tisztázni. Az új kutatás azonban rávilágított, hogy milyen konkrét egészségügyi okok húzódhatnak meg a háttérben.

Hogyan függ össze a kutya mérete és élettartama?

Annak érdekében, hogy megtalálják a választ, a Washington Egyetem kutatói több mint 25 ezer kutya adatait elemezték, akik 238 különböző fajtához tartoztak, majd felfedezéseikről a PLOS ONE című tudományos folyóiratban számoltak be.

A szakemberek megállapították, hogy bár a kutyák hasonló számú egészségügyi problémával szembesülnek életük folyamán, a nagyobb fajtáknál rendszerint súlyosabb betegségek jelentkeznek.

Tovább »

Forrás: azenkutyam.hu

...

Rejtélyes légzőszervi megbetegedés sújtja a kutyákat az Egyesült Államok immár legalább hét államában, írja a New York Times, és az állatorvosok egyelőre csak nyomozzák, hogy mi okozhatja a betegséget, illetve hogy mi nyújthatná a legjobb gyógymódot.

A tünetek hasonlítanak a Magyarországon is ismert kennel köhögéshez, de jóval tovább fennállhatnak, és egyes esetekben akár halálosak is lehetnek. A megfertőződött kutyák köhögnek, lázasak, sokszor levertek vagy elmegy az étvágyuk. Egyes esetekben tüdőgyulladás is kialakult.

Ugyanezen tüntetek megjelenhetnek a kennel köhögés esetén is, de olyankor általában 1-3 hét alatt meg is szűnnek, míg az új betegség esetében akár hat hétig vagy tovább is fennállhatnak.

Tovább »

Forrás: 444.hu

...

Nem gyakori, de néhány kutya képes megtanulni több tucat, ha nem több különböző tárgy nevét. A szakemberek még nem tudnak sokat arról, hogy miért ilyen kivételesen intelligensek – ha úgy tetszik tehetségesek – ezek az állatok, de egy új tanulmány rávilágít arra, hogy mi különböztetheti meg őket egymástól.

Kitűnően ismerték a szavakat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói kilenc különböző országból negyvenegy olyan kutyát találtak, amelyek a véletlennél jobban teljesítettek egy szókincsfelmérő teszten. Ezután megkérték a gazdáikat, hogy töltsenek ki kérdőíveket négylábú barátaik neveléséről és viselkedéséről.

A felméréseknek talán az volt a legmeglepőbb megállapítása, hogy ezekben a tehetséges szótanuló (GWL) kutyákban nem igazán találtak közös pontokat: csak néhányukat képezték ki kifejezetten arra, hogy felismerjék játékaik nevét, és úgy tűnt, a legtöbbjük egyszerűen „természetes módon" ismerték fel a neveket.

Tovább »

Forrás: origo.hu

...

Nagyon nem mindegy, hogy milyen falatokkal jutalmazzuk a kutyákat – derül ki az ELTE Etológia Tanszék és a Symrise Pet Food kutatásából. Bár vannak olyan kutyák, amik látszólag gondolkodás nélkül minden ehető falatot felporszívóznak, de olyanok is akadnak, amik válogatósak. Ettől függetlenül általában a kevésbé finom falatok is motiválják a kutyákat.

Az első kísérlet során a kutatók megtanítottak 20 családi kutyát, hogy hogyan kell kicsomagolni egy jutalomfalatokkal teli dobozt. Miután ez megvolt, azt tanították meg nekik, hogy két különböző jutalomfalthoz (füstölt sonka és korpás keksz) két különböző hangot párosítsanak.

Tovább »

Forrás: telex.hu

...