gd1

Dogmopolite Hűségpontok:
Gyűjtse a hűségpontokat! »

husegkartya-jobb-oszlop

 

dogmo-ajandekkarya-uj-kicsi

Miben Segíthetünk?

Kérjen ajánlatot!

Érdeklődjön árainkról »

Időpontfoglalás

szolgáltatásaink igénybevételéhez »

A Dogmopolite
számokban (2020. nov.)

51 320
kozmetikázott kutya

3420
kiállításra felkészített kutya

6970
visszatérő vendég

43 270
liter felh. sampon

17 200
liter felh. kondícionáló

28 200
kg lenyírt szőr

 trustworthy company 2018 fogyasztoi velemeny tanusitvany 2018 
 PIF - A BRIT KISÁLLAT SZOLGÁLTATÓK SZÖVETSÉGE Logo

Rólunk Mondták

Az erdélyi kopó nem szorul megmentésre, de éppen itt az ideje, hogy az Országgyűlés foglalkozzon vele – mondta az Index megkeresésére Pelczéder Tibor, a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub fajtagondozó egyesület elnöke. Ahogy arról beszámoltunk: Simicskó István előterjesztésére módosítanák a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt az erdélyi kopó megmentése érdekében.

Az őshonos fajtával foglalkozó szakmai közösség vezetője azt mondta, az erdélyi kopó egy kifejezetten egészséges fajta, és tudatosan törekszenek arra, hogy az amúgy sem túl nagy állományba – tenyésztés útján – kizárólag egészséges egyedek kerüljenek. Arról is beszélt, hogy Európában nagyjából 1000 példány él, ebből 600-700 Magyarországon.

 

Tovább »

Forrás: index.hu

A gazdik több mint fele nem ismeri az éghajlatváltozás kutyákra és macskákra gyakorolt negatív hatásait. Az MSD Animal Health 2020 elején a Protect Our Future Too kezdeményezés keretében Európa-szerte felmérést végzett állatorvosok és gazdik körében az éghajlatváltozás házi kedvencekre gyakorolt negatív hatásairól. A kutatás rámutatott arra, hogy a megkérdezett magyar gazdik több mint fele nem ismeri ezeket a hatásokat, háromnegyedük pedig úgy érzi, hogy nem elég informált a témában. A megkérdezett magyar állatorvosok többsége egyetért abban, hogy a témáról beszélni kell, hiszen úgy vélik, hogy a gazdik nem elég tájékozottak a melegebb időjárás következtében elszaporodó paraziták okozta veszélyekről. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett hazai társállat-tulajdonosok negyede nem védi egész évben társállatát a kullancsoktól és más parazitáktól.

 

Tovább »

Forrás: divany.hu

A kutyák olyan régóta az emberek mellett vannak, hogy egyes tudományos nézetek szerint a kutya volt az egyik legnagyobb segítsége a homo sapiensnek a cromagnoni ember legyőzésében. Az Egyesült Államokban ennek szellemében élen járnak az ember legjobb barátjának munkakutyaként való alkalmazásában, amire újabb példa az Eba nevű mentett eb, amelyet elsőként kardszárnyú delfinek keresésére használnak.

A különleges kutya történetéről a today.com számolt be. Ebát 2017-ben fogadta örökbe Deborah Giles, a Washingtoni Egyetem kardszárnyú delfineket kutató biológusa. A nő elmondása szerint nem akarta Ebát kiképezni a munkájához, pusztán egy társat szeretett volna, ám a kutya keresőtehetsége hamar felszínre tört.

 

Tovább »

Forrás: index.hu

Hibátlan döntésnek bizonyult, hogy az MNB tavaly elindította a kutyás emlékérme-sorozatát. A múlt évben kibocsátott vizslás érme hamar elfogyott, az idén megjelent komondoros szintén. A jegybank nem szeretné növelni a darabszámot, de javasol egy megoldást.

Évtizedek óta működik a Magyar Nemzeti Bank emlékérmeprogramja: 1948-ban adta ki az első emlékérmét és 1968 óta rendszeres az emlékérmék kibocsátása.

Ennek keretében többek között híres emberek, művészek, tudósok születésének, valamint különböző szervezetek megalapításának évfordulójára is készültek érmék. Rendszeresen indít az MNB különböző témákban emlékérme-sorozatokat is. Van például olyan, amelyik a híres magyar festőknek állít emléket vagy a nemzeti emlékhelyeket mutatja be. Tavaly pedig új sorozat indult, amely a magyar vadász- és pásztorkutyákat mutatja be, bár eddig csak két érme jelent meg a sorozatból, kiemelkedően sikeres lépésről van szó.

 

Tovább »

Forrás: napi.hu

Augmentált valóság-szemüvegeket (AR-szemüvegeket) fejleszt a katonakutyák számára az amerikai hadsereg, adta hírül a BBC. A Futurism összefoglalója szerint a fejlesztéstől azt remélik, hogy annak segítségével akkor is vezényelni tudják majd a katonakutyákat, ha a trénerük nincs az állatok látómezejében.

Az AR-szemüveget fejlesztő Command Sight tulajdonosának Matter nevű rottweilere a prototípussalFotó: US Army - közkincs. "Az AR máshogy működik a kutyáknál, mint az embereknél. Arra használjuk, hogy utasításokat adjunk nekik, nem interakciókra, mint az embereknél" - mondta Stephen Lee, a hadsereg kutatólaboratóriumának vezető tudósa. A szemüveg prototípusát a Command Sight fejlesztette ki. A készülék a kutya szemére illeszkedő kijelzőből, illetve kamerából áll. Ez utóbbi képe önmagában is hasznos, a kutya gondozója így láthatja, hogy mit lát az állat.

 

Tovább »

Forrás: 444.hu

Jókora vitát váltott ki Németországban a mezőgazdasági miniszter bejelentése, miszerint tanácsadói javaslatára törvénybe iktatná, hogy a kutyákat legalább naponta kétszer, összesen egy órára el kell vinni megsétáltatni.

„A házikedvencek nem plüssállatok, figyelembe kell venni a szükségleteiket” - indokolta a döntést Julia Kloeckner. Németországban minden ötödik háztartásban tartanak kutyát, úgyhogy a népesség elég nagy százalékát érintené egy ilyen szabály.

Ennek megfelelően sokan ki is borultak rajta, a Bild című bulvárlap azonnal ostobaságként számolt be róla. A Reuters idéz egy gazdikat tömörítő civil szervezetet is, ahol nevetségesnek tartják az ötletet, hiszen az emberek többsége szerintük így is eleget sétáltatja a kutyáját. „Valószínűleg jó szándékú, de irreális ötlet ráhúzni egyetlen szabályt az összes kutyára” - mondta a VDH nevű szervezet szóvivője.

 

Tovább »

Forrás: 444.hu

Ha a kutyád képes lenne összeállítani egy listát arról, hogy mi az, amit a legjobban utál, a fürdetés bizonyára előkelő helyen szerepelne rajta. Lehet, hogy nem véletlenül!?

A fürdetés nemcsak a kutya, hanem a gazdi számára is stresszes tud lenni, hiszen általában egyik félnek sem fűlik hozzá a foga, időigényesnek számít és elég nagy rumlival is jár. Számos kutyatulajdonos ennek ellenére viszonylag gyakran sort kerít rá. Vajon nekik van igazuk, vagy csak felesleges tortúrának teszik ki vele magukat és kedvencüket? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból kiderül!

 

Tovább »

Forrás: divany.hu

A karantén alatt új trendeknek kezdtünk hódolni. Például rájöttünk, hogy kutyásnak lenni menő. Sokan fogadtak örökbe, és a szerkesztőségből ketten is beálltunk a sorba. Egy másik lény életéről dönteni hatalmas felelősség, saját történetünkkel ezért egyszerre szeretnénk örökbefogadásra és tudatosságra buzdítani, mert egy kutya életre szóló kalandot jelent.

2019 októbere. A szerkesztőségre rátelepedett a kinti, komor félhomály. Zsófi kifordul a székével, szomorúan mesél a kutyamenhelyen készült riport élményeiről. A rácsok mögül visszanéző, szomorú szempárokról. A kennel falának vetett tappancsokról. Az ide-oda járó farkincákról. Nehéz volt őket otthagyni, mondja. Pedig Zsófi egy ideje már keresi azt a négylábút, akivel megoszthatja az életét, akivel életre szóló kebelbarátok lehetnek, aki mindig boldogan várja, hogy hazatérjen a munkából.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Cseh és amerikai kutatók tanulmánya szerint a földi mágneses mezőt használhatják tájékozódási segédeszközként a kutyák – írja a PhysOrg. A prágai Cseh Élettudományi Egyetem, a Virginiai Műszaki Egyetem és a floridai Barry Egyetem szakemberei az eLife tudományos lapban közölték az eredményeiket.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kutyák általában az észak-déli tengely mentén helyezkedve vizelnek, ami azt sugallja, hogy képesek lehetnek a Föld mágneses mezejének érzékelésére.

A kutatók most két, alapvetően egyforma kísérlettel vizsgálták, hogy a kutyák tényleg képesek-e érzékelni a mágneses teret, és hogy használják-e azt a tájékozódáshoz.

A kutyákat mindkét esetben nyomkövetővel szerelték fel, kivitték őket a szabadba, majd hagyták őket futkározni. Az állatok minden esetben visszatértek ahhoz az emberhez, aki elengedte őket. Az egyetlen különbség az volt a két kísérlet között, hogy az elsőbe csak 4, a másodikba 27 kutyát vontak be.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Nincs benne semmi meglepő, hogy már az első találkozásnál meg akarsz szeretgetni egy cuki kutyát, de valójában nincs is rosszabb módja a bemutatkozásnak.

Lifehacker szerint a kutyák ebből a szempontból olyanok, mint az emberek: nem szeretik, ha idegenek ölelgetik őket. Ha valaki veled viselkedne így, akkor valószínűleg kényelmetlenül éreznéd magad miatta, és talán még a biztonságérzeted is csorbát szenvedne. De akkor mi a kulcsa, hogy összehaverkodj egy kutyával? A hozzáértők elmondják!

Jóból is megárt a sok

A Well-Heeled Dog szerint a gyerekek (és sok felnőtt is) gyakran esnek abba a hibába, hogy úgy akarják kifejezni szeretetüket, mintha egymás között tennék, vagyis elkezdik ölelni, puszilgatni a kutyákat. Ők azonban nem tudják hova tenni ezt, és cseppet sem élvezik a helyzetet. A szemtől szembeni közelség és az ölelgetés akár még fenyegető is lehet számukra.

Kis lépésekben kell haladni

Kristin, az Indy in the Hood YouTube-csatorna, illetve az azonos névre hallgató amerikai staffordshire terrier gazdája elárulta, hogyan is érdemes eljárni, hogy az első találkozás mindkét fél számára zökkenőmentesen alakuljon.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Május végén felbontotta a szerződést a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a DOKTA nevű állatvédő szervezettel, mert szerintük a korábbi vezetés több szempontból is aggályos és átláthatatlan megállapodást kötött.

A Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítványt (DOKTA) Pető György, a FÖRI akkori vezetője, és György István korábbi főpolgármester-helyettes hozta létre hét éve az Illatos úti telep támogatására. Az alapító okirat szerint céljuk az, hogy az Illatos úti telepre kerülő állatok "gondozása, gyógykezelése, táplálása a lehető legmagasabb színvonalon valósulhasson meg".

Pénzt és tárgybeli adományokat gyűjtöttek a fővárosi ebtelep részére, az állatok gyógyítását segítették, és örökbefogadó napokat szerveztek. A szervezet kuratóriumi tagja Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz vezetője, volt polgármester-jelöltje (korábban egy rövid ideig a Fidesz országos szóvivője is volt).

Tovább »

Forrás: index.hu

Magyar kutatók kiderítették, hogy a kutyák agya - az emberekéhez hasonlóan - hierarchikusan dolgozza fel a beszédet. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoport munkatársai kutyák funkcionális MRI vizsgálata során fedezték fel, hogy az intonációt alacsonyabb, az ismert szavakat magasabb szinteken érzékeli a kutyaagy, ami fontos párhuzam az ember beszédfeldolgozási mechanizmusaival.

A kutyáknak számít, hogy milyen szavakat használ az ember és az is, hogy milyen hangsúllyal, azaz intonációval mondja azokat.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A kutyatartásnak számos tudományosan is bizonyított pozitív hatása van az emberekre nézve, egy friss kutatás alapján pedig felvéshetünk egy újabb elemet a listára, kiderült ugyanis, hogy azok a gyerekek, akik kutyás otthonban nőnek fel, szociálisan és érzelmileg is jobban teljesítenek, mint a kutya nélkül felnövő társaik – írja a Medical Xpress.

 

A Pediatric Research szaklapban publikált tanulmányban a Universty of Western Australia és a Telethon Kids Institute kutatói 1646 olyan háztartásból érkezett kérdőívet vizsgáltak meg, ahol 2 és 5 év közötti gyerekek laktak. A kutatók az adatok kielemzése során az életkort, a biológiai nemet, az alvási szokásokat, a képernyő előtt töltött időt és a szülők legmagasabb iskolai végzettségét is figyelembe véve arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik kutyás otthonban laknak, 23 százalékkal kisebb eséllyel küzdöttek érzelmi problémákkal, vagy találták nehéznek a közösségi interakciókat, mint a kutya nélkül élő társaik.

Tovább »

 

Forrás: index.hu

Kevés annál szebb dolog van, mint amikor szoros kötődés alakul ki a családi kutya, macska és a gyerekünk között. Együtt játszanak, pihennek, szaladgálnak, tökéletes összhangban. Ám ez a tökéletesség egy pillanat alatt fordulhat át rémületbe, ha nem vigyázunk.

 

A gyerekek és az állatvilág kapcsolata mindig is szoros volt: teljesen természetes, hogy séta közben már a totyogó is érdeklődve figyeli a madarakat, megpróbálja megsimogatni a szomszéd kutyáját, vagy az óvodások egy kóbor macskát dédelgetnek csoportosan. Nem véletlenül könyörögnek a gyerekeink azért, hogy otthon is legyen négylábú játszópajtásuk. Ám ahogy a házi kedvencet nevelnünk kell annak érdekében, hogy a lehető legjobban beilleszkedjen a rendszerünkbe, úgy a csemetének is szüksége van iránymutatásokra a balesetek megelőzése érdekében – mert egyetlen élő állattal sem lehet plüssmackóként bánni.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Ha valakinek valaha volt kutyája és tévéje egyszerre, alighanem találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a kedvence teljesen beindult valamilyen tévéműsor hatására, fel-alá rohangált a képernyő előtt, ugatott, netán megpróbálta megkeresni az alakokat a szerkezet mögött. De hát manapság igazából már se kutya, se tévé nem kell ehhez, tele van az internet ilyen felvételekkel, többek közt például ezzel itt.

 

A videó alapján teljesen egyértelmű, hogy a tévénézés elég intenzív reakciót tud kiváltani a kutyákból, és ez nem is véletlen. Az eddigi kutatások alapján a kutyák képesek az emberekhez hasonlóan érzékelni és feldolgozni a tévében látott képeket, elég okosak ahhoz, hogy felismerjék az ott szereplő állatokat – még akkor is, ha a valóságban sosem látták őket – és az ugatást, illetve más kutyahangokat is. Az ugyanakkor, hogy mennyire élvezik a dolgot, vagy élvezik-e egyáltalán, egy sor dologtól függ.

Tovább »

Forrás: index.hu

Sansa közel egy éve került be Rio de Janeiro egyik állatmenhelyére, és mivel a járvány miatt az állatok nem fogadhatnak látogatókat, úgy tűnt, hogy a hároméves kutya még egy ideig biztosan nem talál új otthonra. Pár hete azonban egy új program indult a városban, aki szeretne maga mellé egy négylábú társat, annak házhoz szállítják új kedvencét.

Előtte persze a gazdijelöltnek ki kell töltenie egy online kérdőívet, és ez alapján választják ki, melyik kutya vagy macska lenne tökéletes számára. Így talált egymásra Sansa és Maria Fatima Cordeiro Marques nyugdíjas ápolónő is.

Tovább »

Forrás: index

A Parkinson-kórt, rákos megbetegedéseket vagy a maláriát már képesek kiszagolni az erre betanított kutyák, most azt próbálják ki brit kutatók a Durham egyetemen, hogy a koronavírusos fertőzést is képesek-e szag alapján azonosítani, írja a BBC.

A brit kormány félmillió fontot költ arra, hogy megtudja, a Norman, Digby, Storm, Star, Jasper és Asher nevű kutyák képesek-e kiszagolni még azelőtt a vírust, hogy az tüneteket produkálna. Van esély a sikerre, hiszen a kutyák egy teáskanálnyi cukrot képesek kiszagolni egy medencényi vízből, másfelől a légzőszervi megbetegedések tipikusan megváltoztatják az emberek testszagát, mondta James Logan kutató a BBC-nek.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Bár a cannes-i filmfesztivál a koronavírus-járvány miatt bizonytalan lett, A némafilmes című, Oscar-díjas filmben szereplő Uggie megkapta a Palm Dog Award jubileumi fődíját.

A filmes kutyák díját 20 éve adják át hagyományosan a Croisette-en a cannes-i filmfesztivál idején. A jubileum alkalmából a szervezők úgy döntöttek, hogy idén az eddigi győztesek közül választják ki az elmúlt két évtized legjobbját.

Az MTI híre szerint a Palm Dog-díjat idén a néhai Uggie, A némafilmes című film Jack Russell-terrierje kapta meg, aki korábban 2011-ben nyerte meg a díjat. Az elismeréssel járó különleges nyakörvet a 2015-ben elpusztult állat gazdája, Omar von Muller vette át egy virtuális ceremónián.

Tovább »

Forrás: index.hu

A járvány kitörése óta teljesen átalakultak a mindennapi szokásaink, és olyan érzésekkel kell megküzdenünk, amelyekkel korábban nem: ilyen a magányosság is. Sokakban merül fel ötletként, hogy az űrt egy kedves kisállattal töltsék be, hiszen most van rá idejük is, hogy foglalkozzanak vele, ráadásul a gyerek is felturbózott erőkkel kampányol érte.

Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az állatokra: akár a vásárlás, akár az örökbefogadás mellett döntenek a családok, úgy érzik, most jött el az ideje a bővítésnek. Nem is csoda: a gyerek egész nap otthon van, ha nem tanul, unja magát, és amúgy is régóta rágja a fülünket ez ügyben, a felnőttek pedig gyakran magányosnak érzik magukat. A háziállat pótolja a kieső emberi kapcsolatokat, az ölelést, a figyelmet, a feltétel nélküli szeretetet, segít elfeledkezni a napi gondokról és megnyugtat, legalábbis bizonyos mértékben. Emellett szívet melengető elfoglaltság nézni, ahogy játszik, alszik, fejlődik, mi pedig végre nem csak a saját gondolatainkkal vagyunk összezárva. Nem véletlenül használnak terápiás állatokat kórházakban, idősotthonokban, problémás gyerekek körében, hiszen testileg-lelkileg mérhető a pozitív változás, amit okoznak. De valóban ennyire egyszerű a megoldás?

Tovább »

Forrás: divany.hu

Magyar kutatók először írtak le állatokon az alvó agy aktivitása és a kognitív leépülés között összefüggést. Az ELTE szakértőinek friss tanulmányából kiderült, hogy az ún. alvási orsók megnövekedett frekvenciája, amit az embereknél korábban a demencia megjelenésével hoztak kapcsolatba, a kutyák esetén is rosszabb tanulási képességekkel jár – olvasható az ELTE TTK honlapján.

Az alvási orsók az alvás közben az agyról EEG segítségével készített felvételekben megfigyelhető mintázatok, az ELTE kutatóinak a Scientific Reports lapban megjelent tanulmánya pedig kutyákon elsőként mutatott ki ezek frekvenciája és a kognitív leépülés közti összefüggést. Dr. Kubinyi Enikő, a Szenior Családi Kutya Program vezetője elmondta, hogy korábban leírták, hogy az emberekhez hasonlóan az alvási orsók frekvenciája az életkor előrehaladtával kutyáknál is növekszik, és mivel az idős kutyák rosszabbul tanulnak, feltételezték, hogy az orsók jellegzetességei a tanulási képességgel is összefüggenek.

Tovább »

Forrás: index.hu

Az ebek orra gyakran nedves, de néha az is előfordul, hogy száraz. Vajon amikor az utóbbi tapasztalható, az tényleg azt jelenti, hogy valami baja lehet, vagy ettől nem kell megijedni?

Ha volt már kutyád, minden bizonnyal neked is megvan a pillanat. Békésen ücsörögsz a kanapén, amikor hirtelen arra leszel figyelmes, hogy valami hideg és nedves dörgölődzik a kezedhez. Kicsit olyan érzés, mintha egy béka mászna rajtad, pedig csak a kutyád akarja felhívni magára a figyelmet. De miért nedves az orra, és van bármi valóságalapja, hogy ennek az egészségéhez lehet köze? Eggyel kevesebb kérdés, amin törnöd kell a fejed!

Tovább »

Forrás: divany.hu

Az ELTE Etológia Tanszéke kiderítette, hogy hogyan lehetséges az, hogy Buksi kutya 27 évet élt, Kedves kutya pedig 22-t, ami jóval magasabb a kutyák átlagéletkoránál.

Buksi, a keverék kan a sárrétudvari Pegazus lovardában tengette napjait, míg Kedves, a keverék szuka az ócsai Szent Ferenc Állatotthon állandó lakójaként élte le az életét. Ma már egyikük sem él, de az ELTE Szenior Családi Kutya Programjának köszönhetően még haláluk előtt sikerült mintát venni a matuzsálemi kutyák génállományából, hogy vizsgálatokat végezzenek rajtuk. A kutatók előre sejtették, hogy a hosszú évek a kutyák génállományainak köszönhető.

A vizsgálatok során olyan génváltozatokat azonosítottak, amelyek eddigi ismereteink szerint nem fordulnak elő átlagos élethosszú kutyákban, ez lehetett Buksi és Kedves titka. „Az adatokat szuperszámítógépek használatával elemeztük ki, azt keresve, hogy milyen genetikai variánsok fordulnak elő a két matuzsálem kutyában, és ezek mutatnak-e egymással átfedést” - mondta el Jónás Dávid bioinformatikus, a kutatás egyik résztvevője.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Félsz esténként? Magányosnak érzed magad? A plüssállat sem elég ahhoz, hogy megnyugodj? Kapd a hónod alá a macskát vagy a kutyát, s máris minden jobb lesz! De tényleg így van?

Érthető, hogy az utóbbi hónapokban tapasztalt stresszre valamiképpen válaszol a testünk: nehezebben nyugszunk meg, az elalvás is később érkezik, ha egyáltalán.

Miközben a személyes terünk elvesztésén bánkódunk, nagy szükségünk van arra is, hogy a fizikai kontaktusok megnyugtassanak. Öleljen meg a párunk, a gyerekünk, vagy bárki, akivel a részleges kijárási tilalom alatt találkozni tudunk. Sokaknak, akik egyedül élnek, vagy megelőzés, esetleg betegség miatt távol maradnak mindenkitől, hatalmas kihívást jelent a magány, az érintés hiánya. Teljesen érthető hát, ha összebútorozunk a kedvencünkkel, és az alvásidőben sem hessegetjük el magunk mellől. No de mégis mennyire biztonságos ez? Heti kérdésünk így szól: Alhat-e az állatod az ágyban?

Tovább »

Forrás: divany.hu

Pénteken kezdődött a robotkutya-parkőrök próbaüzeme Szingapúr egy jókora, népszerű közparkjában, a Bishan-Ang Mo Kio Parkban. A Spot névre hallgató, négylábú, fej nélküli robotot az első két hétben egy ember fogja kísérni, onnantól kezdve viszont önállóan dolgozik majd.

A robotkutya feladata az lesz, hogy keresztül-kasul bejárja a parkot és az ott pihenő embereket a kötelező védőtávolság betartására figyelmeztesse. Ezt kezdetben egy előre rögzített üzenet időnkénti lejátszásával fogja megtenni.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Az állattartás evolúciója a városi kutyákat többségükben családtaggá emelte. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől automatikusan boldogok is lettek, és mindenki harmóniában él a szűkebb és tágabb környezetükben. A felelős kutyatartás mind a két irányban érvényes: a kutyával való bánásmódra és a városi illemszabályok betartására is vonatkozik. Összefoglaltuk, hogyan válhatnak a gazdik valóban felelős kutyássá.

Rengeteg elképzelés létezik a felelős kutyatartásról – ezekben legtöbbször a kutyapiszok felszedése, az ivartalanítás vagy az örökbefogadás jelenik meg vezérelvként. Megkérdeztük Dr. Vetter Szilviát, az Állatorvostudományi Egyetem állatvédelmi oktatóját, hogy ő hogyan magyarázza ezt a kifejezést.

„Ha valaminek az előnyeit élvezzük, akkor a vele járó kötelezettségeket is teljesítenünk kell, tehát ha állatot tartunk, akkor azzal kötelező feladataink lesznek. Már az állat befogadása előtt végig kell gondolnunk, képesek vagyunk-e élethosszig a szükségleteit biztosítani, beleértve a megfelelő elhelyezést, ellátást, az állat mozgásigényének kielégítését, egészségének megőrzését, és a nem várt szaporulatok megelőzését” – sorolja Szilvia.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A világ számos részén életbelépő kijárási korlátozások váratlan károsultjai lettek azok a kóbor állatok, akik az emberek eltűnése óta nem jutnak elég élelemhez. A turizmus és a vendéglátóipar leállása mellett folyamatosan zárnak be azok a piacok és utcai büfék, ahonnan eddig az ételmaradékokból oldották meg a táplálkozást a gazdátlan állatok. Sok helyen a kijárási tilalmak miatt nem csak az önkéntesek, de az egyszeri lakók sem tudnak vagy akarnak kimenni az utcára, hogy megetethessék ezeket az állatokat.

Török állatvédő szervezetek arról számoltak be, hogy a megszokottnál 20 százalékkal többen hagyják magukra háziállataikat, ugyanis sokan azt hiszik, hogy akár a kutyáiktól is elkaphatják a koronavírust. Isztambulban közel 130.000 kutya és 165.000 macska él az utcákon, őket önkormányzati alkalmazottak etetik minden nap.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai segítenek, hogy a koronavírus-járvány idején is felelős gazdi lehess, és bárhogy is alakuljon a helyzet, biztonságban tudhasd kedvenced.

A hivatal szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok vagy a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel azonban az állatok és az emberek egymás között is terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), a kedvencek kezelése, gondozása során elővigyázatosságból mindig be kell tartani az alapvető higiéniai feltételeket, illetve a helyzetre tekintettel célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák az állatainkat.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A kínai kormány kemény lépésekkel készül betiltani a kutyaevést: a mezőgazdasági minisztérium által kiadott javaslat, melyet a Guardian szemlézett, gyakorlatilag betiltaná a kutyahús fogyasztását.

A javaslat egyrészt az emberi civilizáció fejlődésére, másrészt pedig a növekvő társadalmi ellenérzésekre hivatkozva tiltaná be a kutyahús fogyasztását, de fontos érv az is, hogy így az állatról emberre terjedő betegségek terjedését is hatékonyabban lehetne megelőzni.

A minisztérium a kutyákat különleges társállatokként ismeri el, amit a világban máshol nem tartanak haszonállatkén, a húsukért. Sencsen városában nemrég betiltották a kutya- és macskahúsevést, és állatvédők már akkor abban reménykedtek, hogy hamarosan Kína többi részén is hasonló döntések születnek. De a törvényjavaslat ennél is tovább megy: a kínai minisztérium javaslata ugyanis kimondja azt is, hogy a kutya nem a húsáért tartandó állat, ez pedig megteremti a lehetőségét, hogy a helyi önkormányzatok országszerte fellépjenek a fogyasztás ellen.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Mai kattintásvadászat-paródiánkban a világ egyik leghíresebb ifjúsági regénye, a Lassie hazatér szerzőjére emlékezünk. Eric Knight 123 éve, a mai napon született.

Eric Mowbray Knight az angliai Yorkshire megyében, Menston városkában látta meg a napvilágot 1897. április 10-én, három fiútestvér közül legifjabbként. Apja gazdag gyémántkereskedő volt, aki főként Dél-Afrikában tevékenykedett, de még Eric kisgyerekkorában meghalt a búr háborúban. A családfő halála után az édesanya Oroszországba, Szentpétervárra költözött és a cári családnál vállalt nevelőnői állást, gyerekeit azonban Yorkshire-ben hagyta, ahol különböző rokonoknál éltek szerény körülmények között. Az anya nem sokkal később megismerkedett egy amerikai férfival, akivel összeházasodtak és az Egyesült Államokba költöztek, ahová 1912-ben Eric és testvérei is követték őket.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Spanyolországban van hatályban az egyik legszigorúbb kijárási tilalom Európában. Még a magányos séták sem engedélyezettek, de a kutyákkal nincs mit tenni, az állatokat muszáj levinni, naponta többször is.

Úgyhogy megjelentek olyan hirdetések online felületeken, ahol az utcára vágyakozó emberek kutyát bérelnének egy kis sétára, illetve gazdik adnának kölcsönbe kutyát. 15-25 euró között van az állatok árfolyama a beszámolók szerint.

Hogy az állatok átvétele hogyan történik, ha nélkülük nem lehet kimenni, az a hirdetések alapján nem világos. Ráadásul az éppen csak fellendülő ebkölcsönzési piacot korlátozza, hogy a hirdetésekkel foglalkozó oldalak igyekeznek törölni az ilyen ajánlatokat.

Tovább »

Forrás.hu: 444.hu

Az ELTE Etológiai Tanszék kutatói legújabb vizsgálatukkal azt bizonyították, hogy a kutyák arcfeldolgozása nem annyira kifinomult, mint az emberé.

A Frontiers in Behavioral Neuroscience című tudományos lapban közölt vizsgálatban a kutyaagy arcfeldolgozó képességét tesztelték funkcionális MRI-berendezéssel.

AZ EREDMÉNY SZERINT A KUTYAAGY ARCFELDOLGOZÁSBAN RÉSZT VEVŐ TERÜLETEI NEM REAGÁLNAK MÁSKÉPP AZ EMBERI ARCOKRA, MINT AZ UGYANEZEN ARCOK RÉSZLETEIBŐL KÉSZÜLT MOZAIKOKRA.

Ebből azt valószínűsítik, hogy a kutyák arcfeldolgozása nem annyira kifinomult, mint az emberé. Az arc kiemelt és különleges kategória az emberi agy számára.

Tovább »

Forrás: index.hu

Sokszor a vakvezető kutyák a leginkább kiszolgáltatottak, mert látássérült gazdáik nem minden esetben képesek megakadályozni, hogy a kutyák elcsábuljanak egy csali falatnak. Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét azon a helyen, ahol a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik kutyája dolgozni jár. Most összefoglalták, miért jelent számukra életveszélyt ez a magatartás, és mit tehetnek védelmükben a látók és látássérültek.

Gyakori probléma

Szolnokon a megyei vakok és gyengénlátók egyesületének irodája előtt szórtak szét tűvel átszúrt szalonnadarabokat 2020 februárjában. Itt dolgozik Lukács Ágota, akinek vakvezető kutyáját, Vacakot az alapítvány képezte ki. A hámban dolgozó vakvezető kutyákat megtanítják arra, hogy munka közben ne egyenek fel semmit a földről, és ne fogadjanak el ételt idegenektől, de ők sem gépek, neki is lehetnek gyengébb pillanataik, amikor győznek az ösztönök.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A múlt héten Hongkongból egy koronavírus pozitív kutyát jeleztek, de kutatók szerint a házi kedvencek (kutyák, macskák, hörcsögök, satöbbik) nem fertőződhetnek meg, és nem is tudják továbbadni a vírust gazdáiknak.

A hongkongi kutyáról orrából és szájából vett minták alapján mondták ki, hogy koronavírusos, de az állat semmi jelét nem mutatta a betegségnek. Karanténba tették, majd addig tesztelték, míg negatív nem lett az eredménye.

A CNN cikke szerint nem is volt beteg az állat, nem fertőződött, egyszerűen csak megélt rajta a vírus, ahogy arra minden más felületen is képes. A kutyasimogatástól tehát ugyanannyi esély van elkapni a vírust, mint egy kilincs lenyomásakor.

Tovább »

Forrás: index.hu

A kutyaorr nemcsak százmilliószor érzékenyebb szaglószerv az emberénél, de a kisebb emlősök teste által kibocsátott gyenge hősugárzás érzékelésére is képes - derül ki egy friss tanulmányból, amit a svéd Lundi Egyetem és az ELTE kutatói készítettek. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, hogy vak, süket vagy leromlott szaglású kutyák is képesek például eredményesen vadászni.

Az enyhe hősugárzást néhány állatfaj képes csak érzékelni. Olyanok, mint a tövises fürgedíszbogár és egyes kígyófajok. Illetve az eddig ismert egyetlen emlősfaj, a közönséges vámpírdenevér. Ez a képesség a zsákmányszerzésben segít mindegyiküknek.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Egy új kutatás meglepő bizonyítékát találta annak, hogy a kutyák füle sokkal jobban ki van hegyezve az emberi beszédre, mint azt korábban gondoltuk. Nem mindegy tehát, hogy Terminátor nevű engedelmes dobermanodnak azt mondod-e, hogy ül, vagy hogy öl.

Minden kutyagazda, aki valamennyire bensőséges viszonyt tudott kialakítani a kutyájával, meg van győződve róla, hogy lelkes barátja pontosan érti azt, amit mond neki. A magam részéről, amikor volt kutyám, rendszeresen magyaráztam neki az élet dolgairól és a napi eseményekről – és rajongó tekintetű, okos figyelmével gyakran hozzá is segített ahhoz, hogy rájöjjek a helyes megoldásra. Vannak olvasástanítóként funkcionáló kutyák, vannak a tényleg elképesztő intelligens viselkedést mutató, sérülteket segítő ebek, és vannak a szimplán szuperkutyák.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Whisky, egy hat éves border collie különleges kutya, mert tudja a játékai neveit. Összesen 90 játék nevét. Ennyiféle játéknevet talán még egy átlagos kisgyerek sem jegyez meg (bár erre vonatkozóan nem ismerünk adatokat).

Az ELTE Etológia Tanszék kutatója, Claudia Fugazza tesztelte, hogy Whiskey vajon tényleg azonosítani tudja-e ezt a rengeteg játékot, pusztán a nevük alapján. Kiderült, hogy igen, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a kísérlet során arra is rájöttek, hogy hogyan csinálja.

WHISKY SPONTÁN, TEHÁT NEM EMBERI ÖSZTÖNZÉSRE KATEGÓRIÁKAT ALAKÍTOTT KI ELMÉJÉBEN A TÁRGYAKRÓL.

Tovább »

Forrás: index.hu

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák – derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.
A citrusfélék termesztőinek egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését. A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal, vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Tovább »

 

A kutyasétáltatás nemcsak egészséges testmozgás a szabadban, de sok mindent megtanít az emberi pszichológiáról – állítja Britta C. blogger, életmód-tanácsadó.
A Medium Self szerzője, Britta egy kis pluszpénz és egy kis szabadban töltött pluszidő reményében vágott bele, hogy hivatásos kutyasétáltató legyen, aki mások négylábú kedvenceit viszi sétálni, játszik velük, amíg a gazdik mással vannak elfoglalva. Hamar rájött, hogy az új foglalatosság érdekes és hasznos összefüggésekre világít rá, melyek legalább annyira mesélnek az emberi természetről, mint a kutyákról.

Tovább »

 

Nagyjából 80 millió európai háztartásban tartanak valamilyen háziállatot, ennek a 23 százaléka macska, 25 százaléka kutya. A háziállattartásnak számos előnye van, az ember testi-lelki egészségét is javítja egy kedvenc, közben a háziállattartás sok milliárd eurós üzlet, ami százezreknek munkát ad, cserébe nagyon környezetszennyező – bár utóbbi részben a gazdák hibája is.
A 18 országot és 5 piacvezető vállalatot magába foglaló Európai Állateledel Iparszövetség (FEDIAF) 2018-ban publikált statisztikái szerint Európában évente majdnem 40 milliárd eurót költenek a gazdák a kisállatokkal kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra.

Tovább »

 

Gyakorló kutyatartók számára nem meglepő látni, ha a kutya fura dolgokat eszik, legyen az fű vagy kövek, vagy botok. Sőt: van, aki a kartonpapírt szereti, míg mások földet esznek. Utóbbi nem teljesen ártalmatlan szokás, elmondjuk, miért.
A rendszeres földevéssel kapcsolatban annak igyekeztünk utánajárni, mi lehet az oka, és hogy vajon várjunk-e türelemmel arra, hogy leszokik róla. Spoiler: a türelem ebben az esetben nem jó ötlet.
Miért eszik a kutya pont földet?
Dr. Ökrös István állatorvos kérdésünkre elmondta, hogy ez a szokás jellemzően valamilyen vitamin-, nyomelem- vagy ásványianyag-hiányt jelez. Ez lehet kalcium, foszfor vagy más. Tudnunk kell viszont, hogy nem feltétlenül ártalmatlan szokás, ne várjunk arra, hogy magától leszokik róla a kutya. Sőt, ha nagyon a magáévá teszi a dolgot, az is előfordulhat, hogy akkor sem hagyja el, amikor már minden vitamint megkap.

Tovább »

 

Japán első reptéri kutyamosdóját hozták létre az oszakai Itami repülőtéren. A kültéri területen felállítottak egy rudat, amelynek a tövébe a reptérre érkező kutyák utazás előtt könnyíthetnek magukon, és felállítottak egy kutyazuhanyt és itatótálakat is. Miután a kutya végzett a dolgával, a pisilőrúd ugyanúgy lehúzható, akár egy piszoár a férfi mosdóban.
A kutyavécé célja, hogy az utazásra készülő állatok még a gépre szállás előtt végezzék el a dolgukat. A segítőkutyák egyébként továbbra is használhatják a mozgássérülteknek fenntartott vécéket az épületen belül.

Tovább »

 

Nem véletlen, hogy a kutya az ember legjobb barátja – négylábú kedvenceink nagyon könnyen ráhangolódnak gazdáikra, és alakítanak ki velük bensőséges kapcsolatot. Egy friss kutatás úgy találta, ez még annál is gyorsabban megy, mint eddig gondoltuk.
A Kalkuttai Egyetem etológusa, dr. Anindita Bhadra és munkatársai kóbor kutyák viselkedését vizsgálták kutatásukban, melyről a Studyfinds számol be. A tudósok célja annak feltárása volt, vajon mennyi idomítás és milyen mértékű emberi kontaktus szükséges ahhoz, hogy a kutyák elfogadják az emberek társaságát, és megértsék a szándékaikat, nonverbális jelzéseiket.

Tovább »

 

1925-öt írunk. Alaszkában ezen a télen is mindent hó és jég borít, nem jelent ez alól kivételt Nome kisvárosa sem. Így amikor súlyos diftériajárvány ütötte fel a fejét, egyszerűen nem volt, aki gyógyszert, oltást hozzon.
Számunkra már csak maximum könyvekből ismerős a diftéria, azaz a torokgyík. A betegség száz évvel ezelőtt azonban még gyakori és halálos kimenetű kór volt, amitől rettegtek az emberek. Nome-ban is egyik gyerek esett ágynak a másik után, a felnőttek pedig nem tudtak tenni semmit: sem gyalog, sem lovon, sem repülőgépen, hajón vagy más közlekedési eszközön nem lehetett megközelíteni a települést. Bár létezett már védőoltás, a városka hamar elhasználta a készletét, utánpótlást pedig nem kapott. Úgy tűnt, a járvány elkerülhetetlen.

Tovább »

 

Bár a kutatók eddig úgy tartották, hogy a labdázás a kutyáknál tanult viselkedés, meglepődve tapasztalták, hogy a farkasok ugyanúgy elkapják, majd visszahozzák a nekik eldobott játékszert, ahogy a kutyák is teszik. A Stockholmi Egyetem etológusai nem a farkasok játékos viselkedését akarták eredetileg vizsgálni, a különös magatartásra egy másik kutatás közben, mintegy véletlenül bukkantak.
A vizsgálathoz tíz napos koruktól kezdődően kézből neveltek fel 13 farkaskölyköt, amelyek három alomból származtak. A teszt során egy ember, aki teljesen idegen volt számukra, vezényszóval igyekezett őket rábírni, hogy hozzák vissza neki a labdát. A farkasok pedig megdöbbentően kooperatívnak bizonyultak.

Tovább »

 

Az osztrák főváros külképviseleti irodája adott ki közleményt arról, hogy tavaly több mint ezer kutyatartó vett részt a város által indított gazdiképző tanfolyamon.
Mint a közlemény fogalmaz, azoknak a bécsieknek, akik kutyát szeretnének tartani, tavaly július óta egy tanfolyamon kell részt venniük. Ezt az új állattartási törvény is előírja. A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal első tapasztalatai pozitívak és eddig csaknem ezer bécsi kutyatartó vett részt a képzésen.
„Voltak, akik morogtak az elején, hogy nekik erre a tanfolyamra nincs szükségük, mivel így is kiismerik magukat a témában. De aztán éppen ezek az emberek adtak pozitív visszajelzést a tanfolyam után, hogy mégis hasznos volt. Voltak olyanok is, akik szomorúan látták be, hogy nem alkalmasak a kutyatartásra. A kurzusnak éppen ez a lényege" - mondta Eva Persy állatvédelmi ombudsman.

Tovább »

 

A britek többsége zenét játszik le a házi kedvenceknek, a streamingszolgáltató felismerte a piaci rést.
Az egyedül otthon hagyott kutyák számára állított össze lejátszási listákat és készített podcastot a Spotify zenei streamingszolgáltató, mert egy felmérésből kiderült, hogy a nagy-britanniai kisállat-tulajdonosok csaknem 74 százaléka játszik le zenét házi kedvencének.
A svéd vállalat szerint a podcast egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínál a négylábú hallgatóságnak, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.
A kutyáknak szánt lejátszási listákat algoritmusok állították össze, hogy a gazdik a kedvencük jellemvonásaihoz leginkább passzoló dalcsokrot tudják kiválasztani.

Tovább »

 

Avagy mi a lényegi különbség tenyésztő és szaporító között? Elmondjuk!
Első hallásra elképesztő összegeket elkérnek a tenyésztők a törzskönyvezett kiskutyákért. Az induló ár gyakran 250-300 ezer forint körül van, de ha valami különlegesre vágyunk (fajtában vagy színben), akkor akár félmillió forintba is kerülhet egy kölyök. Eközben az apróhirdetéses oldalak tele vannak ennél lényegesen olcsóbb, fajtatisztának árult, ám törzskönyv nélküli kutyákkal, melyek zöme szaporítós kiskutya, ahol az eladó célja az anyagi haszonszerzés, és nem a fajta jobbá tétele.
Miért kerül olyan sokba a törzskönyv?

Tovább »

 

Ha egy gyerek egy kutya körül éli élete korai éveit, csökken az esélye a skizofrénia kialakulásának – írja a ScienceDaily. A Johns Hopkins School of Medicine és a Sheppard Pratt Health System kutatói abból indultak ki, hogy kutatások több komoly pszichiátriai zavar kialakulását is összefüggésbe hozták a gyerekkori környezet immunrendszerre gyakorolt hatásával. Mivel a háziállatok nagyban képesek befolyásolni egy gyerek környezetét, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok hatnak-e annyira egy gyerek immunrendszerére 12 éves koráig, hogy nőjön a skizofrénia vagy a bipoláris zavar kialakulásának esélye felnőttkorukra. A tanulmány a PLOS One című folyóiratban jelent meg.

Tovább »

 

A kutyatulajdonosok egészségesebb szívvel élnek – derítette ki egy friss kutatás.
A négylábú kedvencek testi és lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását sokan bizonyították már. Egy amerikai, olasz és cseh szakemberekből álló csapat most arra kereste a választ, milyen hatással van a kutyatartás a gazdik szívének egészségére – számol be a kutatásról a Harvard Medical School.

Tovább »

A Mars cég (ami elsősorban az édességeiről ismert, másodsorban viszont állateledel forgalmazással is foglalkozik) legújabb próbálkozása a húsmentes kutya- és macskaeledel lesz. Azzal indokolták a döntést, hogy a mezőgazdaságnak olyan káros hatásai vannak a környezetre, hogy meg kell próbálni rászoktatni az állatokat is a vegán étkezésre.
A próbálkozás úgy értendő, hogy magas proteintartalommal és növényi eredetű alapanyagokkal helyettesítik a csirkehúst, a marhahúst, vagy a nyúlhúst.

Tovább »

Rövid úton elhaláloznak a szobanövényeid? Vagy attól tartasz, hogy a macskáid fognak elhalálozni miattuk? Mutatunk hat növényfajt, amely mindenki részére a túlélés zálogát hordozza.
Vannak szobanövények, amelyek ugyan kétségkívül dekoratívak, de komoly veszélyt jelentenek a háziállataidra, ha ugyanis megrágcsálják őket, akár halálos kimenetelű mérgezést is kaphatnak. A Lifehacker ezért is szedett össze néhány olyan növényfajt, amelyek biztonságosak a kedvencekre nézve, és az otthoni levegőminőségre is kedvező hatással lehetnek.

Tovább »

1908 februárjában jelent meg a New York Timesban egy történet a csaló kutyáról, amit mindenki hősnek gondolt, miközben kifejezetten önös érdekek vezérelték. Az újfundlandi kutya a gazdája Szajna menti házának a kertjét őrizte Párizstól nem messze, ahol a parton rendszeresen játszottak gyerekek. Egyik ilyen alkalommal beleesett a folyóba az egyik gyerek. A kutya meghallotta, hogy segítségért kiabálnak, a veszélytől mit sem tartva a folyóba ugrott, és megmentette a kis fuldoklót. A gyerek édesapja pedig egy hatalmas steakkel és finom falatokkal jutalmazta meg a kutyát, ami hamar a környék hőse lett.

Tovább »

A legtöbb kutyatulajdonos bezárja a lakásba vagy egyedül hagyja a kertben kedvencét, amikor reggel munkába megy. A kutyák azonban nagyon nehezen viselik a magányt, a gyakori egyedüllét jócskán leronthatja a kedélyállapotukat. Kutatók most azt vizsgálták, vajon miért hiányzik a kutyáknak az emberi társaság.
Dr. Gregory S. Berns, az atlantai székhelyű Emory University idegtudomány-professzora kollégáival arra próbált rájönni, vajon a kutyák miként alakítanak ki kötődést a környezetükben élő emberekkel, és vajon tényleg hiányoznak-e nekik a gazdáik, ha nincsenek otthon. A kutatást a Psychology Today vesézte ki.

Tovább »

Brit Kutyakozmetikusok Szövetsége

Brit Kutyakozmetikusok Szövetsége »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kutyakozmetikusok Szövetségének (PIF-BDGA) tagja.

UK Kennel & Cattery Association

UK Kennel & Cattery Association »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kutyapanziók Szövetségének (PIF-BKCA) tagja.

Pet Services Association

Pet Services Association »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kisállat Szolgáltatók Szövetségének (PIF-BPSA) tagja.

iacp-logo-color-168

IACP »

A Dogmopolite Kft. 2013 óta a floridai székhelyű IACP (International Association of Canine Professionals) hivatalos tagja – ezzel elmondhatjuk, hogy cégünk Magyarországon ebben az ágazatban elsőként lépett be egy elismert nemzetközi szervezetbe, amely egyesület komoly szakmai és humán erőforrási követelményrendszert ír elő tagjai felé.

kandhlogo

Felelősség-biztosítás »

Professzionalizmus és a minket körülvevő egészségi és tárgyi értékek iránti elkötelezettségünk jeléül általános és szolgáltatói felelősség-biztosítással rendelkezünk 10 millió Ft összegig a szolgáltatás során esetlegesen felmerülő sérülések és tárgyi károk kezelésére.

fotovideo

Fotógaléria

Összes Fotó »

 

Videógaléria

Összes Videó »

 

Médiamegjelenések

A Dogmopolite Médiaszereplései »

Médiamegjelenéseink