gd1

Dogmopolite Hűségpontok:
Gyűjtse a hűségpontokat! »

husegkartya-jobb-oszlop

 

dogmo-ajandekkarya-uj-kicsi

Miben Segíthetünk?

Kérjen ajánlatot!

Érdeklődjön árainkról »

Időpontfoglalás

szolgáltatásaink igénybevételéhez »

A Dogmopolite
számokban (2021. feb.)

55 231
kozmetikázott kutya

3612
kiállításra felkészített kutya

7432
visszatérő vendég

48 430
liter felh. sampon

19 300
liter felh. kondícionáló

31 600
kg lenyírt szőr

 trustworthy company 2018 fogyasztoi velemeny tanusitvany 2018 
 PIF - A BRIT KISÁLLAT SZOLGÁLTATÓK SZÖVETSÉGE Logo

Rólunk Mondták

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy a kölyökkutyák sokszor rögtön megtalálják az eldugott elemózsiát az emberektől kapott jelek alapján, míg a farkaskölyköknek nem megy elsőre a dolog.

A kutyakölykök úgy értik meg az embert, ahogyan rokonaik (ezesetben a farkasok) nem, köszönhetően a mintegy 14 000 éves háziasításnak – állapította meg egy tanulmány, ami a a Current Biology című tudományos folyóíratban jelent meg.

A Duke Egyetem kutatói kutyakölyköket és farkaskutyákat egyaránt vizsgáltak egy tesztsorozatban, amelynek során az állatoknak az elrejtett élelmet kellett megtalálniuk az emberi nyomok alapján – írja a Daily Mail.

A kutatók megállapították, hogy a kutyakölykök hasonló szociális megismerési képességekkel rendelkeznek, mint az emberi csecsemők – és képesek például ösztönösen felismerni a kommunikációs szándékot a mutogatásban.

Tovább »

Forrás: 24.hu

Az atomháború előtt születni, és kétszáz évvel utána élni – nagyjából erről szól az év legjobban várt játéka, a Fallout 4. Sok minden nem változott a harmadik rész óta, de ez nem rossz jel. Sőt.

Elpusztult a németjuhász kutya, River, akiről a fejlesztőstúdió a Fallout 4-ben felbukkanó virtuális játékostársat, Dogmeatet mintázták.

A játék egyik tervezője, Joel Burgess tweetelte a szomorú hírt, hogy a négylábú már az égi vadászmezőkön szaladgál.

Eredetileg nem feltétlenül akartak kutyát a posztapokaliptikus játékba, mivel Dogmeat karaktere csupán négylábú fegyvernek tűnt egészen addig, míg nem találkoztak a stúdióban a River nevű ebbel. Az addigi stúdióba látogató vicsorgó, támadásra kész rendőri és filmes kiképzést kapó, kemény harci ebeknek kinéző németjuhászok után a barátságos kutyában látták meg a potenciált. A stúdió úgy döntött, inkább egy virtuális négylábú társat hoznak létre a játékosoknak.

Tovább »

Forrás: index.hu

A kutyák annyira imádják a hasvakarászást, hogy gyakran még a hasukat is felkínálják, csak hogy cselekvésre ösztökéljenek, ami szöges ellentétben áll a macskák megszokott viselkedésével.

Ha próbáltál már macskát hastájékon megérinteni, akkor valószínűleg heves ellenállásba ütköztél, és talán még néhány 8 napon belül gyógyuló sérülést is szereztél, ami felveti a kérdést: mi az oka, hogy ugyanaz a gesztus a két állatból teljesen más reakciót vált ki? Az állatorvos magyarázattal szolgál.

Ezért imádják a kutyák a hasvakarást

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutyák és a macskák sok téren különböznek egymástól, ami igaz például a testbeszédükre, vagy épp a hasvakaráshoz való viszonyulásokra is. „A kutyák szinte a testük minden pontján szeretik a simogatást, vakargatást. A hasuk ugyanakkor a legsebezhetőbb testrészüknek számít, ezért ha felfedik valakinek, az feltétlen bizalomról árulkodik” – magyarázta a szakember.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Évek óta sokat lehet hallani arról, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedése az egyik legkomolyabb közegészségügyi veszélyforrás, ami az emberiségre leselkedik, és lehet tudni azt is, hogy a túlzott és felelőtlen emberi antibiotikum-használat mellett az ipari léptékű mezőgazdaság és állattartás is okozója lehet e baktériumok terjedésének.

Kutatók most azonban egy újabb területet azonosítottak, melyre nagyobb figyelmet kéne szentelni: a kutyatápok világát. A Guardian cikke szerint egy európai mikrobiológiai konferencián hívták fel arra a figyelmet, hogy a kutyatartók körében egyre divatosabbá váló nyers etetés táptalaja lehet a rezisztens baktériumok elterjesztésének.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A hőség nemcsak az embert, hanem négylábú társait is megviseli, ezért fokozottan figyelnünk kell rájuk a nyári hónapokban. A kutyás nyaralást komoly mérlegelésnek kell megelőznie.

Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség alapítványi elnöke az Indexnek elmondta, hogy nyáron a megfelelő mennyiségű ivóvíz mellett gondoskodnunk kell a kutyának hűvös búvóhelyről is. Fontos, hogy ne csak napsütötte helyen tudjon tartózkodni, mert a kertben és a lakásban is hőgutát kaphat.

A kutyák máshogy adják le a felesleges hőt, mint az ember, nem izzadnak, hanem a nyelvüket használják erre. A szőr miatt csak egy kis felületen, a hasán és a belső combján keresztül tudja hűteni magát, ezért is fekszenek hátranyújtott lábbal a hideg kőre. Segíthetünk, ha veszünk zselés hűtőpárnát, és arra fekszik rá a kutya.

Tovább »

Forrás: index.hu

Attól, hogy kedvenced szeret a kádban pancsolni, még nem lökheted be csak úgy a mély vízbe. Mutatjuk, hogy melyek a biztonságos kutyaúsztatás legfontosabb szabályai.

Valójában nem minden kutya szereti a vizet, így vannak, akik az úszással is hadilábon állnak – figyelmeztet dr. Bodó Andrea állatorvos, aki szerint csakúgy, mint az emberre, a kinti fürdés az állatokra nézve is többféle veszéllyel járhat, ezért mindig kellő óvatossággal kell eljárni.

Mennyire számít a fajta?

A kutyák között vannak jobb és rosszabb úszók is, ami azon is múlhat, hogy milyen a fajtájuk. A bulldogok például kiváló gördeszkások, de tömzsi testük, alacsony súlypontjuk, lapos pofájuk és rövid lábaik miatt nehézkesebben mozognak a vízben – írja a Lifehacker. Hasonló a helyzet az amerikai pitbull terrierek esetében is: még ha élvezik is a fürdést, a fejük mélyebbre merül a vízben testük hátsó részéhez képest, ami nyilvánvaló problémát jelent, különösen ahogy fáradni kezdenek.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A pandémia nem segített a négylábúak fittségének megőrzésében. Egyelőre csak Bécsben, ott viszont a kövérségért pénzbüntetés járhat a gazdiknak, mert az állatkínzás.

Zacher Gábor nemrég az Index szerkesztőségében járva arra hívta fel a figyelmet, hogy átlagban öt kiló plusz kúszott fel a lakosságra. Nem csak az emberek küzdenek felesleggel. Riasztó az a szomszédunkban napvilágot látott statisztika, amely szerint egy, a bécsi állatorvosok körében végzett felmérés szerint egyre több az elhízott házi kedvenc az osztrák fővárosban. Még ennél is nagyobb probléma, hogy a gazdik jelentős része nem betegségként kezeli az elhízást, ezért nem is tesz ellene. Pont emiatt született az a díjszabás, miszerint az, aki extrém módon túleteti a kutyáját, macskáját, állatkínzást követ el, és akár 7500 eurós büntetést is kaphat érte.

Tovább »

Forrás: index.hu

Miért eszi meg a kutyád előszeretettel a saját ürülékét vagy szaglássza egy másik kutya hátsóját? Miért rohangászik és ugrál összevissza hipersebességgel? És vajon miért kergeti a saját farkát? Ezekre és a kutyák más, látszólag különös, de valójában nagyon is érthető viselkedési szokására adunk magyarázatot.

Sophia Mitrokostas, a Medium Insider blog szerzője leszámol a tévhitekkel: szakértők megkérdezése után tizenegy kutyaszokás valódi értelméről és céljáról rántja le a leplet, melyet a gazdik nap mint nap megfigyelhetnek, de sokuk számára mégis rejtélynek számít, miért is csinálja ezeket kedvencük.

#1 Miért rohangál őrült módjára összevissza?

Az ún. zooming jelensége, vagyis amikor a kutya hirtelen eszeveszett módon rohangálni kezd a szoba vagy a kert egyik sarkából a másikba, felugrál mindenhova, szupersebességgel szaladgál körbe-körbe, egészen, amíg ki nem fullad, igen mókás viselkedés, de legalább ennyire hasznos is.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Egy nemzetközi vizsgálat kimutatott egy új típusú, mutálódott koronavírust, mely emberi mintából származik, de állati eredetű, kutya- és macska-örökítőanyagot is tartalmazott. A példátlan felfedezésről Rusvai Miklóst, az Állatorvostudományi Egyetem professzorát faggattuk.

Az Oxfordi Egyetem hivatalos lapjában csütörtökön megjelent egy tanulmány, mely új projekteket és vitákat nyithat a koronavírus-kutatásban: egy dél-koreai, amerikai, kínai és más kutatókból álló nemzetközi csapat egy malajziai kórházban, emberi tüdőből vett mintákban kutya koronavírus-örökítőanyagára bukkant.

Ez az első ilyen eset, és a tanulmányban felvetik, elképzelhető, hogy megtalálták a nyolcadik humán koronavírus-típust.

A felfedezés nyomán Rusvai Miklós virológushoz fordultunk, aki különböző nemzetközi kutatási projektekben hosszú időn keresztül vizsgált állati eredetű koronavírusokat. Azt mondta nekünk, hogy a lap, ahol megjelent a cikk, nívós, hiteles, de ez egy első közlés, bízzunk benne, hogy később nem fogják cáfolni.

Tovább »

Forrás: index.hu

A kutyák étrendje örök vita tárgya, ezért nehéz általános érvényű igazságokkal szolgálni, annyi azonban bizonyosan kijelenthető, hogy egy kis változatosság nekik sem árt.

A kutyák sajátos viszonyt ápolnak a kajával: szinte nincs az a mennyiség, amit ne tudnának felfalni, és amikor csak alkalmuk adódik rá, bánatos tekintetüket elővéve a gazdi ételéből is előszeretettel kunyerálnak. Ilyenkor könnyen megeshet rajtuk a szíved, de ettől még nem szabad bármit odaadni nekik, hiszen csakúgy, mint az embernél, egyes élelmiszerek emésztőrendszeri zavarokat, vagy akár allergiás reakciókat válthatnak ki bennük. A Reader’s Digest 11 olyan ételt sorolt fel, ami a kivételek közé tartozik, vagyis a kutyák is bátran fogyaszthatják őket, de azért nem nyakló nélkül! Számolj úgy, hogy ezek legfeljebb az állat kalóriabevitelének 10 százalékát tehetik ki.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A The New York Times nemrég publikált egy, az úgynevezett „grumpy” (morcos) kutyák viselkedéséről szóló cikket. Az írás firtatta, hogy a morcos ebek intelligensebbek-e, mint jámbor társaik. Rákattintottam, és lám, egy magyar kutató neve bukkant fel a sorok között. A tudós, Pongrácz Péter biológus, egyetemi docens az ELTE Etológia Tanszékén fogadta az Index stábját, hogy betekintést nyújtson az ebek különös világába.

Ki ne ismerné az internet legnépszerűbb macskáját, a Grumpy Cat nevű – sajnos két éve elpusztult –, karikatúra külsejű, mémmé vált cicát, akit morcos arckifejezése tett sztárrá? Igen ám, de nemcsak macskák között lehet mogorva egyedeket találni, hanem a kutyáknál is. Dr. Pongrácz Péter, valamint két kutatótársa, Vékony Kata és Rieger Gabriella tanulmánya a kutyák és emberek közötti kapcsolatot, na meg a morcosság mértékét vizsgálja.

Tovább »

Forrás: index.hu

Az amerikai techipar egyik felkapott területe lett az emberi öregedés lelassítása, rengeteg tőke áramlik a különféle fejlesztésekbe, melyek a legkülönfélébb módokon igyekeznek meghosszabbítani az emberi életet. Ugyanakkor hiába a lelkesedés, ez még mindig egy elég vitatott területnek számít, sokszor nehéz kísérletekhez alanyokat találni, illetve meggyőzni a befektetőket és a közvéleményt a sikerekről.

A Bloomberg cikke szerint ezeket a problémákat hidalná át a Cellular Longevity nevű startup tulajdonosa, Celina Halioua, aki a kutyák életciklusának meghosszabbítására törekszik. A vállalata emellett azt is szeretné elérni, ha a kutyák a kései éveik során is aktívak maradnának. Halioua abban bízik, hogy mivel kutyák számára fejlesztenek termékeket, mind a vásárlók, mind a hatóságok megengedőbbek lesznek a cégével szemben, mintha ugyanezt kínálnák emberek számára.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Bognár Zsófia az ELTE Etológia Tanszékén azt vizsgálta, hogy a kutyák fejformája vajon befolyásolja-e, hogy az ebek mennyire hajlamosak szemkontaktust teremteni velünk. Amit talált, az állatjóléti kérdéseket is felvet.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

Százharminc családi kutya viselkedését figyeltük meg. A kísérletvezető állt a laborszoba közepén, magához hívta a kutyát, dobott egy falat virslit a földre, és onnantól kezdve mozdulatlanul és szótlanul várta, hogy a kutya szemkontaktust alakítson ki vele. A hosszúságot nem is mértük, csak a gyorsaságot, hogy mennyi idő telik el a falat elfogyasztásától a következő szemkontaktus kialakításáig. Amikor ez megtörtént, a kísérletvezető újra dobott egy falat virslit, és újra megmértük ugyanezt az időt.

Tovább »

Forrás: index.hu

Drága barátaim, kedves majmok – Állati egypercesek címmel jelent meg dr. Csányi Vilmos biológus, etológus, egyetemi tanár legújabb könyve. A szórakoztató olvasmányban nem a címszereplő majmok viszik el a show-t: a könyv fejezetei saját fajunk jobb megértéséhez visznek közelebb. A munkából ugyanis nemcsak az derül ki, hogy kockázatkerülő viselkedésünk evolúciós örökség, de az is, hogy a fake news térnyeréséért, az oltásszkeptikusságért és az individualizáció gyorsulásáért részben a modern kor vívmányait tehetjük felelőssé.

Kevés klasszabb munkanapot tudok elképzelni egy olyannál, amelyiken hivatalból Balatonalmádiba kell utazni, délelőtt az ország egyik legelismertebb tudósával kell interjút készíteni, és aminek délutánjába a kora nyár három legszebb öröme, a limonádé, a csak térdig bemenés és némi fűben heverészés is belefér. Egy héttel ezelőtt éppen ilyenben volt részünk. Sőt, jobban.

Tovább »

Forrás: index.hu

A tragédia által sújtott terület kutyáinak története máig tart.

1986. április 27-én, amikor Pripjaty város lakosságát kitelepítették, teljes káosz uralkodott, és az embereknek alig egy órájuk volt az alapvető ingóságaikat összepakolni indulás előtt. A kutyáikat nem vihették magukkal, azok hiába próbáltak a kivezényelt buszokra a gazdáikhoz feljutni. A kedvencek kilométereken át rohantak a buszok után, de az emberek soha nem tértek vissza.

Az evakuáció után a tanács vadászokat vezényelt a területre, akik védőfelszerelés nélkül, de teherautókkal együtt mozogva munkához láttak. A kutyák eleinte a házaikat őrizték, és örültek az emberek megjelenésének. A vadászok elejtették és billenőplatós teherautókra dobálták őket.

Tovább »

Forrás: index.hu

Sok gazdi számára ismerős jelenség, hogy kedvence az egyik pillanatban még teljesen normális, aztán hirtelen megkergül, és elkezd összevissza rohangálni a lakásban.

A kutyák és macskák őrült tempójú, mindenféle kontrollt nélkülöző szaladgálása elég ijesztő tud lenni, hiszen akár hosszú percekig is eltarthat, az ember pedig közben akaratlanul is arra gondol, hogy kárt tehetnek magukban vagy valami másban. De mi lehet a kiváltó ok, és érdemes-e közbelépni? A szakemberek szerint többféle magyarázat is lehetséges, de a legtöbb esetben nem kell aggódni miatta.

Nekik is ki kell ereszteni a gőzt

„Egyszerűen csak jól érzik magukat” – adott megnyugtató választ a kérdésre a LiveScience-nek José Arce, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének megválasztott elnöke. Mint kiderült, ezeket az energiakitöréseket a szaknyelvben frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusoknak (FRAPs) nevezik, amelyek természetes reakciók, és nemcsak a háziállatoknál, hanem egyes vadállatoknál is megfigyelhetők.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Beregi Tamás könyve, az Egyszer egy kutya nem „csak” egy kutyás regény: az életről, elmúlásról, halálról és a mulandóság elleni küzdelemről is szóló, sokszor önreflektív történet. A könyvet Kumi Obata japán grafikusművész képei illusztrálják.

Beregi Tamás rendkívül változatos irodalmi repertoárral büszkélkedhet, hiszen írt már William Glendown álnéven klasszikus vagy épp középkori fantasyt (A lendhorni küldetés, Boszorkányszombat), saját néven erősen szarkasztikus önéletrajzi regényt a csajozásról és a kilencvenes évek-végi budapesti éjszakai életéről (Egyetleneim), egy, a videójátékok történetét bemutató ismeretterjesztő könyvet (Pixelhősök), illetve egy különleges viktoriánus világvége-mesét, melyben központi szerepet kapnak a dagerrotípiák (Noctambulo). Szinte adta magát, hogy most ismét egy újabb műfajban próbálja ki magát.

Tovább »

Forrás: index.hu

Fergus és Muick. Vagy Muick és Fergus? Ezt csak Erzsébet tudná megmondani.

Bár utolsó corgija, Willow 2018-as halála után kiderült, hogy II. Erzsébet már 2015-ben eldöntötte, hogy ő lesz az utolsó kutyája, mert nem akarja, hogy a halála után magukra maradjanak a szőrös haverjai, a királynőnek újra vannak corgiai.

A brit sajtó most derítette ki, hogy a két kölyköt, akiket Erzsébet Fergus-nak és Muicknek nevezett el, és február óta a királynő társai, szexbotrányba keveredett kedvenc fiától, Andrew-tól kapta, hogy az anyja ne érezze magát annyira egyedül, miközben férje, Fülöp kórházban fekszik. Fergus a nevét Erzsébet anyai nagybátyja, Fergus Bowes-Lyon után kapta, Muick pedig, akinek a nevét Micknek kell ejteni, mint Mick Jaggerét, egy skóciai tó után kapta, aminek a partján a királynő sokat szokott sétálgatni.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A kutyák esetében a CDKN2A gén egyes mutációi összefüggést mutatnak egyes ráktípusok kialakulásával. Ez a kutatók szerint megerősíti, hogy hasonló szerepe lehet a génnek az emberekben, legalábbis a rák megfékezése terén − derült ki az ELTE kutatásából.

A kutatók a kutyaagyakat vizsgálták. Az első eredmények szerint az öregedésben kiemelkedő szerepet játszó gén hasonló aktivitást mutat a kutyáknál és az embereknél. A gén alkalmas lehet a biológiai életkor pontos becslésére és egyes öregedéssel kapcsolatos betegségek kialakulásának előrejelzésére a kutyák esetében − írta meg a Magyar Nemzet.

Tovább »

Forrás: index.hu

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tavaly márciusban az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre tekintettel rendelte el a Nébih, hogy a rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az állategészségügyi hatóság az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A fokozatos nyitáshoz igazodva, valamint mivel az oltások beadatásának megszervezése is többféleképpen megoldható mostanra, a hatóság május 12-től megszüntette a türelmi időt.

A Nébih kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást. A kutyák betegség elleni aktív védelme kiemelten fontos az ország keleti felén, mivel a szomszédos ukrán és román területen jelen van a veszettség vírusa.

Tovább »

Forrás: nebih.hu

Majd minden bántalmazó és erőszaktevő állatkínzóként kezdte. És ez nem az egyetlen ok, amiért a társadalomnak az állatvédelmet komolyan kell vennie. dr. Fellegi-Balta Flóris Roland sorozatának második része.

Az első részben áttekintettük tehát, hogy mi az állatkínzás, és példákat adtunk arra, miért is fontos beszélni róla. Figyeljük most meg, hogyan működik az erőszak ember és ember között, és hogyan illeszkedik bele az állatkínzás ennek sémájába!

Kiindulópontunkként a tapasztalatok fognak szolgálni, vagyis mindaz, amit az erőszakot átélt emberek, áldozatok, illetve az állatkínzás szemtanúi osztottak meg velem kutatásaim során. Meghaladja a cikk kereteit a gyermekek és nők elleni erőszak természetrajzának részletes ismertetése, annyit azonban előrebocsátok, hogy az erőszakot – amely alatt mindig emberek ellen elkövetett cselekményeket értek, az állatok kínzása tehát a szakmai szóhasználatom szempontjából nem „erőszak” – a hatalmi viszonyok felől kell értelmezni.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Legalábbis ez derül ki a berlini TU (Technische Universität) Környezettechnológiai Intézetének tanulmányából, amelyben azt állapították meg, hogy egy átlagos testű kutya élete során körülbelül 8,2 tonna szén-dioxiddal szennyezi a Föld légkörét, tehát évente nagyjából 630 kilogramm szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ezt a megállapítást néhány önkormányzatnál tovább gondolták. Elsőre talán nevetségesnek tűnik a lipcsei képviselők által felvetett ötlet, amely kész tényként kezeli, hogy a kutyák is tehetnek arról, hogy a klímaváltozás egyre gyorsabb, ezért érdemes lenne a kutyatulajdonosokat korlátozni állattartási szokásaikban (például ne tartsanak sok ebet). Elvégre, ha kevesebb kutyája van az embereknek, azzal csökkenhet az elkövetkezendő években a kutyák száma is.

Tovább »

Forrás: index.hu

Gazdijogsi címen indít képzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert úgy látják, az állatvédelmi problémák megoldásához elengedhetetlen a szemléletváltás.

Az ingyenes, online képzés várhatóan szeptemberben indul. A tananyagban szó lesz a kutyaválasztás szempontjairól, anatómiai és élettani alapismeretekről, a kutya alapvető szükségleteiről, viselkedési formáiról és problémáiról, valamint a kutyatartás jogi szabályozásáról is.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne , távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak. Egyelőre a képzés önkéntes.

A Nébih célja, hogy számottevően csökkenjen a nem megfelelően tartott állatok száma. „Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel” - áll a hivatal közleményében.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Elég idegtépő tud lenni, amikor már az ajtón sem tudsz anélkül kilépni, hogy a szomszéd kutyája ne kezdjen vad acsargásba, amitől az ereidben is meghűl a vér.

Mielőtt még drasztikus lépéseket tennél, tudnod kell, hogy az ideges kutya nem kifejezetten téged pécézett ki magának, hanem csupán azt teszi, amit a természete diktál. Mivel kettőtök közül te vagy az okosabb, igyekezz higgadt maradni és békés eszközökkel rendezni kettőtök viszonyát. Itt van néhány hasznos tipp szakértőktől, ami segíthet.

Beszélj a szomszéddal

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a szomszéd kutyája valószínűleg azért viselkedik így, mert a territóriumát védi, vagyis ellenségként tekint rád, és az ugatással arra figyelmeztet, hogy maradj távol tőle, illetve az általa őrzött területtől. A szakember azt mondja, ilyen esetben a legjobb, ha a szomszéddal közösen próbáljátok orvosolni a problémát.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A kistelepülések kutyapopulációjának „mederben tartása” és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében ivartalanítási programot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A projekt összköltsége 50 millió forint, ami mintegy 1400 kutya ivartalanítását teszi lehetővé országszerte, fókuszában pedig a nőivarú egyedek állnak.

Miközben a nem kívánt szaporulat megelőzéséhez jelenleg az állatok ivartalanítása az egyetlen megbízható eszköz, a becslések szerint itthon mégis csak a kutyák mintegy 10 százaléka ivartalanított. Amíg ez az arány számottevően nem javul, addig nem várható áttörés a kóbor, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek számában sem.

Az elmúlt években – a különböző szemléletformáló programok mellett – több sikeres, elsősorban menhelyi kutyákat érintő ivartalanítási projektet is folytatott már az Agrárminisztérium és a Nébih. Az idén márciusban indított program elsősorban az 5000 lélekszám alatti kistelepülésekre koncentrál, ahol a tapasztalatok szerint erősebben élnek még a köztudatban az ivartalanítással szembeni tévhitek, és sokszor a megfelelő szakmai háttér sem áll rendelkezésre az operációk elvégzéséhez.

Tovább »

Forrás: 444.hu

„A vakvezető kutyák tenyésztése célirányosan folyik, ezeket a vonalakat 30-40 éve szelektálják, így nagyobb az esély arra, hogy olyan egészségügyi és mentális tulajdonságokkal születnek, amelyek lehetővé teszik, hogy vezetőkké váljanak” – mondta az Indexnek Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Vakvezetőnek 90 százalékban labradort vagy golden retrievert használnak, főleg előbbit, mert a mérete, a természete és a temperamentuma ideálissá teszi erre. Jelen van még a német juhászkutya is körülbelül öt százalékban a labradorok mellett, de ezeket a vonalakat is évtizedek óta erre a munkára szelektálják, „lélekben ők is labradorok már, és nem őrzővédők”. Az is jellemző, hogy a nagyobb iskolák fajtahibridekkel is próbálkoznak.

A kölykök nevelőcsaládhoz kerülnek, egy-másfél éves koruk között kezdik a képzésüket, de előtte van egy egészségügyi vizsgálat, ami a látástól az ortopédiáig több területet lefed, és már itt ki lehet esni.

Tovább »

Forrás: index.hu

Az állatorvos elmondja, mire érdemes figyelned, hogy mindkettőtök számára kényelmes és biztonságos legyen az utazás, és az autóban se essen kár. A kutyád odavan a kocsikázásért, ezért amikor csak teheted, elviszed magaddal? Akkor remélhetőleg tisztában vagy vele, hogy milyen előkészületeket kell tenned, hogy megfelelő körülmények között utazhassatok. Ha mégsem, akkor a következőkben egy sor hasznos tanácsot kaphatsz.

Első a biztonság

Ha a kutya szabadon mozoghat a kocsiban, az balesetveszélyes helyzetet teremthet, hiszen bármikor előfordulhat, hogy váratlanul az öledbe pattan, vagy akár kiugrik a nyitott ablakon, hogy üldözőbe vegyen egy kósza macskát. Dr. Bodó Andrea állatorvos ezért elengedhetetlennek tartja a kutya biztonságos rögzítését. Erre két megoldás is van: vagy egy speciális, kutyáknak szánt biztonsági öv és hám segítségével kötöd be a hátsó ülésen, vagy egy stabilan rögzíthető szállítóketrecben vagy bokszban helyezed el a csomagtartóban.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Magyarországon a háztartásoknak nagyjából a felében él kutya is, ami nagyon magas arány. És ne feledkezzünk el a macskákról és a többi állatról sem, akiket szinte családtagként tartunk, vagy mondjuk a lovakról, akikkel szintén fontos kapcsolatot lehet kiépíteni. Miért ez a vonzódás az állatok felé, és milyen előnyeink származnak abból, ha otthonunkat megosztjuk egy (vagy több) állattal?

A gyakorlati előnyökön kívül számos pszichés hatása is van annak, ha állat(ok) is él(nek) velünk az otthonunkban, és ezek a hatások mind pozitívak. Miért vonzódunk annyira az állatokhoz, és milyen testi-lelki támogatást kaphatunk tőlünk? Pszichológus szakértőink, köztük a SelfGuide pszichológiai műhely és az Önsegítő személyiségfejlesztő műhely alapítói a héten ezen gondolkodtak el. Hogy mire jutottak, azt most megosztják olvasóinkkal.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Elsőként nyerte el nem munkakutya, hanem családi kedvenc az állatoknak adható egyik legmagasabb kitüntetést, a People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) brit állatvédelmi és jótékonysági szervezet érdemrendjét – írja a The Guardian.

Max, a tizenhárom éves angol springer spániel emberek ezrein segített. Max vigaszt és támaszt nyújtott emberek ezreinek szerte a világon, és felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok nagy mértékben jobbá tehetik az emberek életét – közölte a szervezet.

Max története filmbe illőik Gazdájával, Kerry Irvinggel azután találkozott, hogy a férfi egy közlekedési balesetben lebénult. A férfi súlyos depresszióval küzdött, a párosuk pedig akkor vált ismertté, amikor kutya és gazdája a Lake District nevű vidéken tett közös kirándulásaikról készült videókat megosztotta a közösségi médiában. Ezután százak szerettek volna az ebbel találkozni. Ezt a sikert látva Kerry Irving úgy döntött, hogy terápiás kutyává képzi ki Maxot, és a koronavírus miatt elrendelt lezárások idején is tovább küldte róla a friss videókat.

Tovább »

Forrás: index.hu

Elképesztő aranyos egy kiskutya, és kevés szebb kapcsolat van a világon, mint az egymás rezdüléseit is értő, odaadó, boldog kutya és büszke gazdájának a párosa. Azt is lehet tudni, hogy a kutyatartás csökkentheti a stresszt és egészségesebbé tehet, a gyerekeknek meg aztán hatalmas boldogság egy kutya érkezése. Viszont nem mindenki jut el ebbe a boldog állapotba, nem mindenkinek való kutya, és rengeteg anyagi és egyéb lemondással jár, ha lesz egy családi kedvenced. Ha a napsütéses mezőn egymásra nevető kutya-gazdi párosnak a képe a jéghegy csúcsa, akkor szeretném most egy kicsit megmutatni azt is, ami a vízfelszín alatt van – hogy ha kutyatartáson gondolkodsz, lásd, mire érdemes figyelned.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Hamarosan visszatérnek a Fehér Házba a Biden házaspár németjuhászai, amelyeket hétfőn visszaköltöztettek Delaware-be, a Biden család otthonába, miután egyikük, a fiatalabb Major „kisebb sérülést” okozott a szövetségi titkosszolgálat egyik ügynökének.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki kedden elmondta, hogy a két kutya még mindig nem szokta meg teljesen az új környezetet és az új embereket.

„A Biden család fiatalabb kutyáját, Majort váratlanul érte hétfőn egy ismeretlen ember megjelenése, és olyan módon reagált, amely kisebb sérülést okozott az érintettnek, akit ellátott a Fehér Ház orvosi személyzete és nem szorult további kezelésre” - fejtette ki a szóvivő.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Úgy mozgatják a lábukat, mintha csak a futásról álmodnának. De valóban így van, vagy valami egészen másról van szó? A fiatal kölyköknél a futást idéző mozgás egyszerű izomrángás lehet, ami elterjedt jelenség a fejlődésben lévő kutyafélék között, mutatott rá a Mental Floss. Ha azonban egy kutya idősebb korában sem hagy fel a szokással, akkor nagy valószínűséggel csakugyan álmodni szokott.

Álmokat kergetnek

Bár egyelőre nincs olyan bizonyíték, ami 100 százalékosan alátámasztaná, hogy a kutyák képesek álmodni, azt már biztosan tudjuk, hogy a REM-fázist ők is átélik, vagyis végigmennek azon a mélyalvási cikluson, melynek során az álmok is jelentkeznek – legalábbis az embernél. Mivel a kutyák jóval kevesebb időt töltenek ebben a ciklusban (a teljes alvási idejük 10 százalékát, szemben a mi 25 százalékunkkal), általában többet is alszanak. A tanulság: kedvencedet nem feltétlenül a lustaság vezérli, ha a nap nagyobbik részét heverészéssel tölti.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Soha nem vágytak még ennyien kiskutyára, mint tavaly. A koronavírus-járvány miatt kielégíthetetlen a piaci igény a családi kedvencekre. A kutyák ára az egekbe szökött, és a szervezett alvilág is beszállt a kegyetlen bizniszbe.

A Pets4Homes állat adok-veszek online oldala közel 150 000 ajánlatát figyelembe véve tavaly március és szeptember között a kutyák átlagára 1883 font volt, míg 2019 azonos időszakában az átlagár 888 font volt.

NÉHÁNY KÜLÖNÖSEN KEDVELT FAJTA ESETÉBEN AZ ÁREMELKEDÉS MÉG NAGYOBB, A SPÁNIELEKÉRT, BULDOGOKÉRT, MOPSZOKÉRT, USZKÁROKÉRT GYAKRAN NÉGYEZER FONTNÁL IS TÖBBET KÉRNEK.

A szigetországban a karantén kezdete óta tíz kutyából egyet ellopnak, ez a kutyalopások számának legalább 250 százalékos emelkedését jelenti alig egy év alatt. Van, aki szerint ez csak a jéghegy csúcsa, és ennél sokkal magasabb lehet a szám, ugyanis nem minden tulajdonos fordul a rendőrséghez. A bejelentett lopások felderítése különben sem túl hatékony, átlagosan öt esetből egyszer sikerül a kutyát megtalálni.

Tovább »

Forrás: index.hu

Egy serdülő kutyának, akinek éppen csak kinőttek a fogai, teljesen mások az igényei, mint középkorú vagy idősebb társainak, ezért fontos, hogy legalább nagyjából ismerd kedvenced korát.

A kutya gyorsabban öregszik az embernél, a kor előrehaladtával pedig ugyanúgy megszaporodhatnak a betegségei, így ahogy idősebb lesz, egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az egészségi állapotának. De mi van akkor, ha nem tudod, hogy kedvenced milyen életszakaszban jár, mert nem kölyökként került hozzád? Összeszedtük, mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy már benne lehet a korban.

Fogas kérdés

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, hogy a kutya korát a fogai állapota alapján lehet a legpontosabban behatárolni. Ha kopottak, tele vannak fogkővel és különféle fogbetegségek jelei látszanak rajtuk, akkor valószínűleg egy idősebb állatról van szó. Egyes fajták azonban – főként az ölebek és keverékeik – hajlamosabbak a fogkőképződésre, így hamarabb jelentkezhet náluk a probléma. A fogak állapotát ezen túlmenően a korábban elvégzett szájhigiéniai és fogászati beavatkozások is befolyásolhatják.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elsején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek – hangzott el az intézményt bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Az új jogi, elemző és módszertani központ az állatvédelemmel foglalkozó valamennyi tudományágat összefogja. Feladata, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, hozzájáruljon a társadalmi szemléletformáláshoz, a felelős állattartás fontosságának tudatosításához

Tovább »

Forrás: index.hu

Sok kutya számára már a porszívó puszta látványa is alkalmas lehet a nyugalom megzavarására. De ez még semmi ahhoz képest, ahogy a hangjára reagálnak.

A te kutyádat (vagy macskádat) is ki lehet kergetni a világból a porszívózással? Ha bekapcsolod a gépet, rámorog, megugatja, vagy egyszerűen csak sarkon fordul és menekülőre fogja? Ne benne keresd a hibát!

Kedvencednek alapos oka van rá, hogy utálja a porszívót, ezért teljesen normális a reakciója.

Nem bírja a lármát

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutya sokkal kifinomultabb érzékekkel rendelkezik, mint az ember, ezért a porszívó által keltett zaj és rezgés kifejezetten kellemetlenül hat érzékeny fülei számára. A PetMD szerint erre csak rátesz egy lapáttal, hogy az ismeretlen hangokat frusztrálónak találja. Nem véletlen, hogy a legtöbb kutyát a mennydörgés és a tűzijáték is hasonló riadalommal tölti el.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Ha kutyás vagy, akkor egész biztosan találsz téged érdeklő előadást azon a ma, vagyis szombaton 12:50-kor kezdődő online konferencián/fesztiválon, amit az ELTE Etológia tanszékének kutatói szerveznek. A program több mint ígéretes: a tízperces köszöntő után délután 1 és este fél 8 között két szünetet leszámítva folyamatosan követik egymást a negyedórás előadások a kutyákkal kacsolatos legfrissebb kutatási eredményekről.

Itt van pár izgalmas előadáscím a rengetegből, tényleg csak ízelítőnek:

Egy ezeréves rejtély nyomában: Képesek-e megtanulni a kutyák tárgyak neveit, és ha igen, mi következik ebből?

Nicsak, ki sírdogál? Számít egyáltalán? - Kutyák reakciója különböző fajok szeparációs sírására

Miért kövérek a kutyák? - avagy egy kérdés, amiben a magyarok és a világ egyetértenek Hogyan változik a kutyák személyisége a korral?

Tovább »

Forrás: 444.hu

A kormány állatvédelmi konzultációt indított, Ovádi Péter személyében már a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is van. Szakmai szervezeteket és egy állatotthont kérdeztünk a hazai állatvédelem helyzetéről.

Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének (MÁOSZ) elnöke az Index kérdésére elmondta, hogy az állatvédelmi problémák gyökere a túlszaporulat:

Több tízezer kóbor kutya van ezekben a percekben is Magyarország utcáin, és ivarosak, minden kontroll nélkül szaporodnak. Az ebrendészeti ellátórendszer ehhez a számhoz elégtelen, nagyjából kétezer férőhely van, egyszerűen nem lehet hova elhelyezni az állatokat.

Mészáros szerint ebből fakadnak közúti balesetek, harapásos ügyek, és ennek köszönhetően az illegális szaporítók is úgy állnak hozzá, hogy nem tudják elkobozni az állományukat, mert telítettek a férőhelyek. Eközben virágkorukat élik az illegális kutyaviadalok, és a helytelen állattartási mód is elterjedt.

Tovább »

Forrás: index.hu

Az ELTE Etológia Tanszékének friss tanulmánya alapján a kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott akciókra.

Ez azt jelenti, hogy az állatok bizonyos esetekben tudják, hogy mit is csinálnak.

A visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizódikus memória játszik fontos szerepet. Ez az olyan múltbeli eseményekre való visszaemlékezés képességét jelenti, melyek során az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz-e az adott történés felidézésre. Az embereknél az ilyen memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni a saját cselekedeteikre.

A saját akciók mentális reprezentációinak vizsgálata non-verbális fajoknál (vagyis az emberen kívüli állatoknál) nagy kihívást jelent, mivel nem tudjuk egyszerűen megkérdezni őket, hogy emlékeznek-e arra, amit tettek. Azonban az újonnan kidolgozott módszerünk segítségével tulajdonképpen most mégis feltehettünk egy ilyen kérdést a kutyáknak – mondta Claudia Fugazza, a tanulmány vezető szerzője.

Tovább »

Forrás: 24.hu

Láthatóan minden kutya örömmel rágcsálja a csontokat. De ha annyira szeretik, akkor miért ássák el a kertben, ahelyett hogy az utolsó pillanatig élveznék?

A legtöbb mai kutya már nincs rászorulva az élelem raktározására, hiszen ott vannak a gazdik, akiktől bőségesen kapnak enni – de ez még nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának bennük az ösztönök. A szakember ezzel magyarázza a csontok elásására irányuló szenvedélyüket is.

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a háziasításukat megelőző időkben a kutyák őseinél gyakran a túlélés zálogát jelentette, hogy a szerencsésen végződő vadászatok végén elrejtették a maradék élelmet, hiszen így felkészülhettek a szűkösebb időkre. A csont elásásakor ez az ősi viselkedés él tovább bennük.

Egyes kutyákban az ösztön olyan élénken dolgozik, hogy nemcsak az élelmet, hanem más tárgyakat, így a játékokat, köveket, vagy épp gazdijuk őrizetlenül hagyott cipőit és papucsait is elássák. Ilyenkor vélhetően az motiválja őket, hogy később újra átélhessék az örömöt, amit a rágcsáláskor éreztek.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Egy német állatklinikán betanított kutyák az emberi nyálból vagy a légutak váladékából 94 százalékos pontossággal szagolják ki az új koronavírus okozta betegséget.

„A fertőzött emberek sejtjeiből származó illat kiszimatolására tanítottuk be a kutyákat” - mondta el Esther Schalke, a német fegyveres erők kutyáinak egyik állatorvosa.

Filou, egy hároméves belgajuhász és Joe Cocker, egy egyéves cocker spániel is a Hannoveri Egyetem kisállatklinikáján kapta a kiképzést.

„Elvégeztünk egy tesztet, amelyen koronavírusos páciensek mintáit szagoltattuk a kutyákkal, és az 1012 nyál- vagy légútiváladék-mintából 94 százalékos biztonsággal azonosították a fertőzöttséget. Tehát a kutyák valóban képesek kiszimatolni, hogy egy ember fertőzött-e vagy sem" - mondta Holger Volk, a klinika vezetője.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A kutyák összehangolják a viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel - állapították meg az Oregoni Állami Egyetem kutatói.

A jó hír az, hogy a tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre - idézte Monique Udellt, a tanulmány vezető szerzőjét a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Reagálnak rájuk és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének - tette hozzá a szakember.

Udell szerint ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőttkorú gazdáikkal, ami azt sugallja, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, de vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.

Tovább »

Forrás: index.hu

Ha van kutyád, biztos te is futottál már bele olyan helyzetbe, amikor két kutya szagolgatja, morogja egymást, a másik állat gazdája pedig féltve húzza odébb kedvencét.

agresszív kimenetele lesz a találkozásnak. Egy magyar tanulmány eredményei szerint a morgásból a gazdik viszonylag pontosan képesek megállapítani, hogy a kutyájuk milyen érzelmi állapotban van. A kutyák ugyanis nemcsak veszély esetén morognak, amikor úgy érzik, meg kell védeniük magukat, de gyakran játék során is.

Ebben a kutatásban három különböző helyzetben rögzítettek kutyamorgásokat: a gazdával való rongyozós játék közben, akkor, amikor egy idegen lassan, lépésről lépésre, meredten a kutya szemébe nézve közeledett, és amikor a kutya egy csontot védett egy másik kutyától. Ha van tapasztalatod kutyákkal, nem fog meglepni az eredmény: a játékos morgások nagyban eltértek a csontot védelmező morgásoktól.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Mindketten húsevők voltunk, csak épp mást szerettünk.

Finn kutatók a Nature magazinban közölt tanulmánya szerint a kutyák háziasításának kezdetei a halász-vadász elődeinknél a jégkorszak idején folyamatosan keletkező felesleges proteinre vezethetők vissza.

A szürke farkasok és az emberek a világ két leghatékonyabb vadászcsapata volt, mégsem alakult ki közöttük számottevő versengés. Ennek oka a finn kutatók szerint, hogy az emberek etetni kezdték a farkasokat az elejtett vadak számukra felesleges részeivel.

A kemény telek során az emberek a szénhidrátban és főként zsírban gazdag húsokat fogyasztották, fehérjében gazdag száraz húst viszont nem. A farkasok emésztőrendszere ugyanakkor sokkal jobban viselte a fehérjében gazdag étrendet, és mivel a vadak az évszak előrehaladtával egyre soványodtak, egyre több nekik való élelem maradt az embereknél.

Tovább »

Forrás: index.hu

Vannak, akik szerint egyértelmű a válasz: a kutyák pontosan tudják, hogy mikor fognak meghalni, sőt sokan abban is hisznek, hogy ha a saját halálukat nem is, egy másik

Marc Bekoff amerikai biológus 100 embert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a fenti témákról. 21-en biztosak voltak abban, hogy a kutyák megérzik a saját halálukat, 58 ember szerint nem tudják előre, és ugyancsak 21-en voltak azok, akiknek nincs határozott véleményük a kérdésben.

A második kérdés, miszerint képesek-e a kutyák megérezni mások halálát, 47 igen választ kapott, míg 23-an biztosak voltak abban, hogy a kutyák nem érzik előre más kutyák (vagy épp a gazdájuk) halálát. 30 embernek nem volt határozott véleménye.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel könyvet adtak ki a hungarikum bizottság támogatásával – tájékoztatott róla az MTI. Az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-BEN a Hungarikum Bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát, közte a magyar kuvaszt is Hungarikummá minősítette.

Az agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését, például több tízmillió forintos forrást biztosítanak a DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is.

Tovább »

Forrás: index.hu

A kutyák gyakran a gazdijukkal együtt bámulják a televízió, a számítógép vagy a tablet képernyőjét, de – mint egy kutatásból kiderül – nekik sokkal specifikusabb az ízlésük.

A kutyák leginkább más kutyákat szeretnek nézni a tévében, ám tanulmányok szerint elsősorban a hangok azok, amik a képernyő elé vonzzák őket. Ezek közül is a kutyaugatást és vonyítást, a baráti hangvételben parancsokat és dicséreteket osztó embereket, valamint a játékok csipogását preferálják. Az IFLScience szerint a kutyák nemcsak ebben, hanem tévénézési szokásaik tekintetében is különböznek tőlük. Miközben mi szeretünk nyugodtan ücsörögni, addig ők gyakran közelebb mennek a képernyőhöz, hogy jobban szemügyre vegyék, illetve többször fel-alá járkálnak gazdájuk és a tévé között.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A világhírű Bécsi Fiúkórus (Wiener Sängerknaben) tagjain is gyakorolják a koronavírus-fertőzöttség kiszimatolását az osztrák hadsereg keresőkutyái.

A 10-14 éves kóristafiúkon és nevelőiken, összesen mintegy 130 emberen először PCR-teszteket végeztek hétfőn reggel a hadsereg szakértőinek és az osztrák védelmi miniszternek a jelenlétében. Ezután tíz percen keresztül viseltek egy maszkot, amelyet légmentesen zárt tárolóedényben átadtak a katonai kutyakiképző központnak.

Amint megvannak a teszteredmények, a két keresőkutya, Fantasy Forever és Piet megszagolhatja a maszkokat. Ekkor az állatok találati arányát összehasonlíthatják a hivatalos teszteredményekkel.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Az Index összegyűjtötte és kiszámolta, melyek a kutyatartás leggyakoribb felmerülő költségei, ha nem az új Rex felügyelőt, a következő kutya-szépségkirálynő Lassie-t vagy épp az olimpiai győztes agarat képezzük ki, hanem átlagos, ugyanakkor gondos és szerető gazdik vagyunk.

Mi, magyarok igazi kutyás nemzet vagyunk – mutatják a lakossági tapasztalat mellett a számok is. A Statista elmúlt egy évtizedet vizsgáló adataiból például kiderül, hogy a hazai háztartások több mint harmada ad otthont legalább egy kutyának. A Medián tavalyi felmérése szintén 36 százalékra mérte az itthoni kutyás házak arányát, ennyien élünk együtt kutyával.

Bár a KSH egyelőre nem vizsgálja, a European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel-ipari Szövetség) 2017-es statisztikája szerint kicsivel több mint kétmillió kutya élt akkor az országban. Míg bizonyos becslések 300 ezer kóbor kutyával számolnak, Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke durván másfél millió gazdás kutyáról beszélt az Indexnek.

Tovább »

Forrás: index.hu

A legutóbbi járványügyi szigorítások után a kutyatartók számára az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy a kijárási tilalom idején este 8 óra után lehet-e kutyát sétáltatni. Ezt a kérdést végül Orbán Viktor és a kormány tisztázta. Az Index most annak járt utána, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolta a felelős kutyatartáshoz, örökbefogadáshoz való hozzáállást.

A bezártság, a magány, az unalom vagy a home office elég indok lehet ahhoz, hogy valaki állatot tartson?

Vagy ellenkezőleg: a koronavírus sokak számára nemcsak egészségügyi veszélyt jelent, hanem egzisztenciális nehézségeket is. Mennyire jellemző, hogy az állattartók a kedvenceiken spóroljanak?

A járványhelyzet mentálisan is megviselheti az embereket, de mi okozhat szorongást a kutyáknál?

Tovább »

Forrás: index.hu

A gyanúsítottak élet-halál harcra tenyésztették, tréningezték, és képezték a kutyákat.

Kutyaviadalok szervezőin és résztvevőin ütöttek rajta a Terrorelhárítási Központ bevonásával a rendőrök szombat reggel egy Nyíregyháza külterületén fekvő ingatlanon. Tetten érték őket.

A rendőrség közleménye szerint az ingatlant az állatok tartására, kiképzésére és harcoltatására alakították ki. A viadalt annak használója, a 46 éves nyíregyházi L. T. szervezte és tartotta meg. Az ő egyik kutyája volt a nap első mérkőzésének egyik szereplője, amely olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen elpusztult.

A rendőrség szerint megalapozott a gyanú, hogy a férfi a kifejezetten a viadalokra tenyésztett és vásárolt kutyákkal olyan kegyetlenül bánt már a felkészítésük során, hogy azok még a harc előtt megsérülhettek, esetleg el is pusztulhattak.

Tovább »

Forrás: hvg.hu

Nem egyszerűen megnőtt, hanem egészen elképesztően megugrott az az összeg, amit a home office-ba kényszerült emberek költenek a házi kedvenceikre. A kutyáknak, macskáknak szánt termékeket forgalmazó vállalatok óriásit kaszálnak idén.

Úgy tűnik, még a koronavírus-járvány sem olyan csapás, amelynek súlyos árnyoldalai mellett ne lennének jelentős hozadékai. Legalábbis biztosan így gondolják azok a házi kedvencek és az őket kiszolgáló cégek, akik gazdái a járvány miatt távmunkára kényszerültek - derül ki a CNBC cikkéből. Sophie Bakalar, a kutyák-macskák és más kedvencek ellátásával foglalkozó, prémium termékeket kínáló, amerikai Fable vállalkozás társalapítója arról számolt be, hogy cége bevétele az egekbe ugrott idén.

Tovább »

Forrás: napi.hu

Több tucat kutya sérült meg és pusztult el az elmúlt években az egyik budavári kutyafuttatóban, miután szakadékba zuhantak. Az önkormányzat ugyan helyezett ki figyelemfelhívó matricákat, de a kutyatulajdonosok nincsenek megelégedve ezzel, mert szerintük kevés van belőlük, és alig észrevehetők – derült ki az ATV híradójából.

Az egyik súlyosan megsérült kutya történetét egy Facebook-csoportban osztotta meg a gazdája. Itt derült ki, hogy nem egyedülálló esetről van szó.

24 óra leforgása alatt tizenhat e-mailt kapott hasonló esetekről az elmúlt hat évben, és mikor látta, meg láttuk, hogy ez hatalmas szám így is, még mélyebb kutatásba kezdett. Elkezdte körbehívni az állatorvosokat, ügyeletes rendelőket, ortopédsebészeket, hogy tudnak-e ilyen esetekről, és megdöbbentő számok jöttek – nyilatkozta az ATV Híradójának Szentkirályi Gergely kutyatulajdonos.

Tovább »

Forrás: index.hu

A hungarikummá nyilvánított 9 magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium támogatása, amivel a tenyésztőknek lényegében ingyenessé válik a megszületett kutyák utáni származási igazolások kiadása. A tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához – közölte az Agrárminisztérium.

A kilenc magyar kutyafajta: rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, komondor, kuvasz, magyar agár, mudi, puli, pumi. Az állatok fajtatiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de az ellenőrzött származás, az adott fajtára elfogadott tenyésztési program mentén végzett lelkiismeretes tenyésztői munka közös ágazati érdek – áll a közleményben.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A koronavírus-járványban a megelőzés a legfontosabb, ezért az ember ismét a legjobb barátjához fordult segítségért. Több országban is kiképeztek kutyákat a Covid–19 észlelésére. A világon elsőként az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubai Nemzetközi Repülőtéren (DXB) kezdtek el használni ilyen feladatra betanított ebeket.

Európában a finnek jártak elöl a példával. Erről az Index is beszámolt korábban, miután a helsinki nemzetközi repülőtéren (Helsinki-Vantaan lentoasema) szeptemberben elkezdtek alkalmazni Covid–19-észlelő kutyákat. Ezek az ebek annyira sikeresek, hogy a finn ország ebtenyésztő szervezete „Hero Dog” címmel tüntette ki őket. Az elismerés hagyományosan  azoknak az ebeknek jár, amelyek egy vagy több emberélet megmentésében segítettek, az egyesület  pedig nem fukarkodott a díjakkal és a „Special Hero Dog” azaz a „Különleges Hős Kutya” címmel is kifejezte nagyrabecsülését a négy szolgálatot teljesítő négylábú, Kossi, Miina, E.T. és Valo munkájáért.

Tovább »

Forrás: index.hu

A koronavírus hatására rengeteg mindent megtapasztaltunk, amit korábban sosem. Sok egyszerű, korábban természetesnek vett dolog, mint például az érintés, a bezártság hatására rengeteg ember életéből egyik napról a másikra teljesen eltűnt.

Az emberi érintés az egészséges, boldog élet létfontosságú alkotóeleme, az izoláció miatt azonban sokaknak nincs lehetőségük másokkal fizikai kapcsolatot teremteni. A Journal of Behavioral Economics for Policy című szaklapban megjelent friss tanulmány megállapította, hogy sokunk számára a bezártsággal való küzdelmet könnyebbé tették a háziállatok.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Durcásan néz, ha kérsz tőle valamit, ellenkezik az összes létező szabállyal, látványosan tudomást sem vesz rólad, és csak a haverjai érdeklik? Sajnáljuk, hogy rossz hírt kell közölnünk, de a házi kedvencek is éppúgy kamaszodnak, ahogy a gyerekek.

A háziállatok hasonló érzéseket váltanak ki belőlünk, mint a gyerekünk, s más időbeosztás szerint ugyan, de ugyanazokon az életszakaszokon is mennek át. A kisgyerek védtelensége, aztán az intenzív játékos, felfedező időszaka arra késztet, hogy óvjuk, öleljük, tápláljuk, gondoskodjunk a biztonságáról, és megmutassuk neki az élet szépségét. Hasonló módon egy kiscicával vagy kutyakölyökkel is így bánunk: ölelgetjük, akár hordozzuk is, fontos a fizikai közelség, a biztonságérzet. Az apróság sokat alszik, lelkesen eszik, elképesztő ütemben nő és kezd el érdeklődni a környezete iránt.

 

Tovább »

Forrás: divany.hu

Nincs olyan, hogy népszerű kijárási tilalom, de a dolgot lehet úgy csinálni, hogy azon belül a lehető legtöbb embernek legyen elviselhető, és úgy is, hogy magasról teszünk az emberek fejére. A kormánynak most sikerült megvalósítania az utóbbit. Ráadásul olyan témában, amit az előző körben, tavasszal egyszer már sikerült normális, felhasználóbarát módon rendezniük, most misztikus okokból mégis inkább kiszúrtak többszázezer emberrel.

Ez a téma a magányos szabadtéri sportolás kérdése.

Az, hogy az ember testmozgással vagy a természetben való bambulással frissítse fel magát, eleve alapvető része az életnek, de járványügyi korlátozások idején, amikor a sportolás szokásos helyszínei mind bezárnak, különösen felértékelődik. Amikor némi túlzással semmi mást nem lehet csinálni, mint dolgozni, tanulni, bevásárolni és hazamenni - mármint azoknak a szerencséseknek, akik az első kettőt nem eleve otthonról csinálják - különösen felértékelődik egy kis kocogás, séta, bringázás vagy horgászat.

 

Tovább »

Forrás: 444.hu

„Szeretem a kutyákat, témáimban gyakran ember és természet kapcsolatát keresem. Szívesen járok és visszajárok Erdélybe egy-egy sorozatért. Talán, mert nekem is itt vannak a gyökereim, ezért tudok a helyszínen felszabadultan alkotni” – mondja Végh László, aki a héten kiérdemelte a fiatal, 35 év alatti fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat.

„Jelen sorozatban a papi hivatás és egy nem mindennapi hobbi összefonódását mutatom be. Az egész egy Facebook-poszttal indult még 2017-ben, amikor kollégámmal Lukács Csabával, akivel annak idején a Magyar Nemzetnél dolgoztunk, megláttuk Kiss Attila bejegyzését a Facebookon egy győztes világbajnokság kapcsán, majd a nyomába eredtem. Olyannyira, hogy egy darabig figyelemmel kísértem az életét papként, kutyabarátként, hobbistaként, versenyzőként – ezekből a kockákból állt össze a képanyag” – meséli a fotográfus, aki ma a Magyar Hang munkatársa.

 

Tovább »

Forrás: index.hu

Sokan nem is gondolnák, de háziállataink is lehetnek cukorbetegek: becslések szerint minden 200 macskából egy és 300 kutyából egy érintett. A kor, az elhízás, a genetika, a fajta, bizonyos gyógyszeres kezelések és betegségek megnövelik a cukorbetegség kockázatát. Öt hasznos tanáccsal segítünk felismerni a cukorbetegség jeleit és könnyebben gondját viselni a cukorbeteg kisállatoknak.

#1 Ismerjük fel a cukorbetegség tüneteit

A kisállatok cukorbetegsége nagyon hasonló az emberekéhez: ha az állat szervezetében nincs elegendő inzulin, vagy nem képes azt megfelelően hasznosítani, a glükóz a véráramban marad, megnő a vércukorszint, és cukorbetegség alakul ki. Amikor inzulin hiányában a vércukorszint megemelkedik, a vizeletben glükóz található. Ez fokozott vízvesztéssel jár, ami miatt a kisállat vizelete bőségesebb és többet is iszik.

 

Tovább »

Forrás: divany.hu

Hős Kutya címmel tüntette ki a Finn Kennel Klub azt a négy kutyát, amik szeptember óta szagolják ki a koronavírust a helsinki repülőtéren, írja az MTI. A Kossi, Miina, ET és Valo még a tünetek jelentkezése előtt képesek azonosítani a koronavírust, és sokkal kisebb minta segítségével is, mint amennyi a pálcás mintavételhez szükséges. Egy kutyának 10-100 molekula elég a vírus azonosításához, míg egy PCR-tesztnek 18 millió molekulára van szüksége.

A tervek szerint a négy kutya az év végéig szolgálatban marad a repülőtéren, ahol az érkező utazók önkéntesen tesztelhetik magukat úgy, hogy a nyakukat egy kendővel megtörlik, a kendőt egy steril edényben mutatják meg a kutyáknak. Ha a négylábú pozitív eredményt jelez, az utast egy egészségügyi állomásra irányítják.

 

Tovább »

Forrás: 444.hu

Fogadni kellett volna rá, hogy melyik társadalmi csoport lesz az első, amely kivételt kap az este 8 óra és reggel 5 óra között érvénybe lévő kijárási tilalom alól, a sportolók vagy a kutyások. Az este 8-tól reggel 5-ig tartó kijárási korlátozás alatt is ki lehet vinni majd a kutyákat sétálni - derült ki Orbán Viktor miniszterelnök videójából, amelyet hvg.hu idéz.

A részletekről az önkormányzatok dönthetnek majd, ahogy a kutyafuttatók nyitvatartását is rájuk bízzák. A sport célból az utcára tartóknak, tehát még lobbizniuk kell.

 

Tovább »

Forrás: napi.hu

A világ különböző pontjain élő hat border collie méri össze tudását az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak nemzetközi kutatási projektjében. Az élőben közvetített tudományos kísérletben a kutyák szótanulási képességét vizsgálják a kutatók.

A Genius Dog Challenge-et november 11-től december 16-ig tart és hat, szóértésben különösen tehetséges kutya méri össze tudását élő közvetítéseken – mondta el az MTI-nek Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék vezetője.

Felidézte, hogy a megmérettetést megelőzően a tanszék munkatársai több mint két éven keresztül keresték a világban a kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkező kutyákat.

 

Tovább »

Forrás: index.hu

Az erdélyi kopó nem szorul megmentésre, de éppen itt az ideje, hogy az Országgyűlés foglalkozzon vele – mondta az Index megkeresésére Pelczéder Tibor, a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub fajtagondozó egyesület elnöke. Ahogy arról beszámoltunk: Simicskó István előterjesztésére módosítanák a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt az erdélyi kopó megmentése érdekében.

Az őshonos fajtával foglalkozó szakmai közösség vezetője azt mondta, az erdélyi kopó egy kifejezetten egészséges fajta, és tudatosan törekszenek arra, hogy az amúgy sem túl nagy állományba – tenyésztés útján – kizárólag egészséges egyedek kerüljenek. Arról is beszélt, hogy Európában nagyjából 1000 példány él, ebből 600-700 Magyarországon.

 

Tovább »

Forrás: index.hu

A gazdik több mint fele nem ismeri az éghajlatváltozás kutyákra és macskákra gyakorolt negatív hatásait. Az MSD Animal Health 2020 elején a Protect Our Future Too kezdeményezés keretében Európa-szerte felmérést végzett állatorvosok és gazdik körében az éghajlatváltozás házi kedvencekre gyakorolt negatív hatásairól. A kutatás rámutatott arra, hogy a megkérdezett magyar gazdik több mint fele nem ismeri ezeket a hatásokat, háromnegyedük pedig úgy érzi, hogy nem elég informált a témában. A megkérdezett magyar állatorvosok többsége egyetért abban, hogy a témáról beszélni kell, hiszen úgy vélik, hogy a gazdik nem elég tájékozottak a melegebb időjárás következtében elszaporodó paraziták okozta veszélyekről. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett hazai társállat-tulajdonosok negyede nem védi egész évben társállatát a kullancsoktól és más parazitáktól.

 

Tovább »

Forrás: divany.hu

A kutyák olyan régóta az emberek mellett vannak, hogy egyes tudományos nézetek szerint a kutya volt az egyik legnagyobb segítsége a homo sapiensnek a cromagnoni ember legyőzésében. Az Egyesült Államokban ennek szellemében élen járnak az ember legjobb barátjának munkakutyaként való alkalmazásában, amire újabb példa az Eba nevű mentett eb, amelyet elsőként kardszárnyú delfinek keresésére használnak.

A különleges kutya történetéről a today.com számolt be. Ebát 2017-ben fogadta örökbe Deborah Giles, a Washingtoni Egyetem kardszárnyú delfineket kutató biológusa. A nő elmondása szerint nem akarta Ebát kiképezni a munkájához, pusztán egy társat szeretett volna, ám a kutya keresőtehetsége hamar felszínre tört.

 

Tovább »

Forrás: index.hu

Hibátlan döntésnek bizonyult, hogy az MNB tavaly elindította a kutyás emlékérme-sorozatát. A múlt évben kibocsátott vizslás érme hamar elfogyott, az idén megjelent komondoros szintén. A jegybank nem szeretné növelni a darabszámot, de javasol egy megoldást.

Évtizedek óta működik a Magyar Nemzeti Bank emlékérmeprogramja: 1948-ban adta ki az első emlékérmét és 1968 óta rendszeres az emlékérmék kibocsátása.

Ennek keretében többek között híres emberek, művészek, tudósok születésének, valamint különböző szervezetek megalapításának évfordulójára is készültek érmék. Rendszeresen indít az MNB különböző témákban emlékérme-sorozatokat is. Van például olyan, amelyik a híres magyar festőknek állít emléket vagy a nemzeti emlékhelyeket mutatja be. Tavaly pedig új sorozat indult, amely a magyar vadász- és pásztorkutyákat mutatja be, bár eddig csak két érme jelent meg a sorozatból, kiemelkedően sikeres lépésről van szó.

 

Tovább »

Forrás: napi.hu

Augmentált valóság-szemüvegeket (AR-szemüvegeket) fejleszt a katonakutyák számára az amerikai hadsereg, adta hírül a BBC. A Futurism összefoglalója szerint a fejlesztéstől azt remélik, hogy annak segítségével akkor is vezényelni tudják majd a katonakutyákat, ha a trénerük nincs az állatok látómezejében.

Az AR-szemüveget fejlesztő Command Sight tulajdonosának Matter nevű rottweilere a prototípussalFotó: US Army - közkincs. "Az AR máshogy működik a kutyáknál, mint az embereknél. Arra használjuk, hogy utasításokat adjunk nekik, nem interakciókra, mint az embereknél" - mondta Stephen Lee, a hadsereg kutatólaboratóriumának vezető tudósa. A szemüveg prototípusát a Command Sight fejlesztette ki. A készülék a kutya szemére illeszkedő kijelzőből, illetve kamerából áll. Ez utóbbi képe önmagában is hasznos, a kutya gondozója így láthatja, hogy mit lát az állat.

 

Tovább »

Forrás: 444.hu

Jókora vitát váltott ki Németországban a mezőgazdasági miniszter bejelentése, miszerint tanácsadói javaslatára törvénybe iktatná, hogy a kutyákat legalább naponta kétszer, összesen egy órára el kell vinni megsétáltatni.

„A házikedvencek nem plüssállatok, figyelembe kell venni a szükségleteiket” - indokolta a döntést Julia Kloeckner. Németországban minden ötödik háztartásban tartanak kutyát, úgyhogy a népesség elég nagy százalékát érintené egy ilyen szabály.

Ennek megfelelően sokan ki is borultak rajta, a Bild című bulvárlap azonnal ostobaságként számolt be róla. A Reuters idéz egy gazdikat tömörítő civil szervezetet is, ahol nevetségesnek tartják az ötletet, hiszen az emberek többsége szerintük így is eleget sétáltatja a kutyáját. „Valószínűleg jó szándékú, de irreális ötlet ráhúzni egyetlen szabályt az összes kutyára” - mondta a VDH nevű szervezet szóvivője.

 

Tovább »

Forrás: 444.hu

Ha a kutyád képes lenne összeállítani egy listát arról, hogy mi az, amit a legjobban utál, a fürdetés bizonyára előkelő helyen szerepelne rajta. Lehet, hogy nem véletlenül!?

A fürdetés nemcsak a kutya, hanem a gazdi számára is stresszes tud lenni, hiszen általában egyik félnek sem fűlik hozzá a foga, időigényesnek számít és elég nagy rumlival is jár. Számos kutyatulajdonos ennek ellenére viszonylag gyakran sort kerít rá. Vajon nekik van igazuk, vagy csak felesleges tortúrának teszik ki vele magukat és kedvencüket? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból kiderül!

 

Tovább »

Forrás: divany.hu

A karantén alatt új trendeknek kezdtünk hódolni. Például rájöttünk, hogy kutyásnak lenni menő. Sokan fogadtak örökbe, és a szerkesztőségből ketten is beálltunk a sorba. Egy másik lény életéről dönteni hatalmas felelősség, saját történetünkkel ezért egyszerre szeretnénk örökbefogadásra és tudatosságra buzdítani, mert egy kutya életre szóló kalandot jelent.

2019 októbere. A szerkesztőségre rátelepedett a kinti, komor félhomály. Zsófi kifordul a székével, szomorúan mesél a kutyamenhelyen készült riport élményeiről. A rácsok mögül visszanéző, szomorú szempárokról. A kennel falának vetett tappancsokról. Az ide-oda járó farkincákról. Nehéz volt őket otthagyni, mondja. Pedig Zsófi egy ideje már keresi azt a négylábút, akivel megoszthatja az életét, akivel életre szóló kebelbarátok lehetnek, aki mindig boldogan várja, hogy hazatérjen a munkából.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Cseh és amerikai kutatók tanulmánya szerint a földi mágneses mezőt használhatják tájékozódási segédeszközként a kutyák – írja a PhysOrg. A prágai Cseh Élettudományi Egyetem, a Virginiai Műszaki Egyetem és a floridai Barry Egyetem szakemberei az eLife tudományos lapban közölték az eredményeiket.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kutyák általában az észak-déli tengely mentén helyezkedve vizelnek, ami azt sugallja, hogy képesek lehetnek a Föld mágneses mezejének érzékelésére.

A kutatók most két, alapvetően egyforma kísérlettel vizsgálták, hogy a kutyák tényleg képesek-e érzékelni a mágneses teret, és hogy használják-e azt a tájékozódáshoz.

A kutyákat mindkét esetben nyomkövetővel szerelték fel, kivitték őket a szabadba, majd hagyták őket futkározni. Az állatok minden esetben visszatértek ahhoz az emberhez, aki elengedte őket. Az egyetlen különbség az volt a két kísérlet között, hogy az elsőbe csak 4, a másodikba 27 kutyát vontak be.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Nincs benne semmi meglepő, hogy már az első találkozásnál meg akarsz szeretgetni egy cuki kutyát, de valójában nincs is rosszabb módja a bemutatkozásnak.

Lifehacker szerint a kutyák ebből a szempontból olyanok, mint az emberek: nem szeretik, ha idegenek ölelgetik őket. Ha valaki veled viselkedne így, akkor valószínűleg kényelmetlenül éreznéd magad miatta, és talán még a biztonságérzeted is csorbát szenvedne. De akkor mi a kulcsa, hogy összehaverkodj egy kutyával? A hozzáértők elmondják!

Jóból is megárt a sok

A Well-Heeled Dog szerint a gyerekek (és sok felnőtt is) gyakran esnek abba a hibába, hogy úgy akarják kifejezni szeretetüket, mintha egymás között tennék, vagyis elkezdik ölelni, puszilgatni a kutyákat. Ők azonban nem tudják hova tenni ezt, és cseppet sem élvezik a helyzetet. A szemtől szembeni közelség és az ölelgetés akár még fenyegető is lehet számukra.

Kis lépésekben kell haladni

Kristin, az Indy in the Hood YouTube-csatorna, illetve az azonos névre hallgató amerikai staffordshire terrier gazdája elárulta, hogyan is érdemes eljárni, hogy az első találkozás mindkét fél számára zökkenőmentesen alakuljon.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Május végén felbontotta a szerződést a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a DOKTA nevű állatvédő szervezettel, mert szerintük a korábbi vezetés több szempontból is aggályos és átláthatatlan megállapodást kötött.

A Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítványt (DOKTA) Pető György, a FÖRI akkori vezetője, és György István korábbi főpolgármester-helyettes hozta létre hét éve az Illatos úti telep támogatására. Az alapító okirat szerint céljuk az, hogy az Illatos úti telepre kerülő állatok "gondozása, gyógykezelése, táplálása a lehető legmagasabb színvonalon valósulhasson meg".

Pénzt és tárgybeli adományokat gyűjtöttek a fővárosi ebtelep részére, az állatok gyógyítását segítették, és örökbefogadó napokat szerveztek. A szervezet kuratóriumi tagja Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz vezetője, volt polgármester-jelöltje (korábban egy rövid ideig a Fidesz országos szóvivője is volt).

Tovább »

Forrás: index.hu

Magyar kutatók kiderítették, hogy a kutyák agya - az emberekéhez hasonlóan - hierarchikusan dolgozza fel a beszédet. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoport munkatársai kutyák funkcionális MRI vizsgálata során fedezték fel, hogy az intonációt alacsonyabb, az ismert szavakat magasabb szinteken érzékeli a kutyaagy, ami fontos párhuzam az ember beszédfeldolgozási mechanizmusaival.

A kutyáknak számít, hogy milyen szavakat használ az ember és az is, hogy milyen hangsúllyal, azaz intonációval mondja azokat.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A kutyatartásnak számos tudományosan is bizonyított pozitív hatása van az emberekre nézve, egy friss kutatás alapján pedig felvéshetünk egy újabb elemet a listára, kiderült ugyanis, hogy azok a gyerekek, akik kutyás otthonban nőnek fel, szociálisan és érzelmileg is jobban teljesítenek, mint a kutya nélkül felnövő társaik – írja a Medical Xpress.

 

A Pediatric Research szaklapban publikált tanulmányban a Universty of Western Australia és a Telethon Kids Institute kutatói 1646 olyan háztartásból érkezett kérdőívet vizsgáltak meg, ahol 2 és 5 év közötti gyerekek laktak. A kutatók az adatok kielemzése során az életkort, a biológiai nemet, az alvási szokásokat, a képernyő előtt töltött időt és a szülők legmagasabb iskolai végzettségét is figyelembe véve arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik kutyás otthonban laknak, 23 százalékkal kisebb eséllyel küzdöttek érzelmi problémákkal, vagy találták nehéznek a közösségi interakciókat, mint a kutya nélkül élő társaik.

Tovább »

 

Forrás: index.hu

Kevés annál szebb dolog van, mint amikor szoros kötődés alakul ki a családi kutya, macska és a gyerekünk között. Együtt játszanak, pihennek, szaladgálnak, tökéletes összhangban. Ám ez a tökéletesség egy pillanat alatt fordulhat át rémületbe, ha nem vigyázunk.

 

A gyerekek és az állatvilág kapcsolata mindig is szoros volt: teljesen természetes, hogy séta közben már a totyogó is érdeklődve figyeli a madarakat, megpróbálja megsimogatni a szomszéd kutyáját, vagy az óvodások egy kóbor macskát dédelgetnek csoportosan. Nem véletlenül könyörögnek a gyerekeink azért, hogy otthon is legyen négylábú játszópajtásuk. Ám ahogy a házi kedvencet nevelnünk kell annak érdekében, hogy a lehető legjobban beilleszkedjen a rendszerünkbe, úgy a csemetének is szüksége van iránymutatásokra a balesetek megelőzése érdekében – mert egyetlen élő állattal sem lehet plüssmackóként bánni.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Ha valakinek valaha volt kutyája és tévéje egyszerre, alighanem találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a kedvence teljesen beindult valamilyen tévéműsor hatására, fel-alá rohangált a képernyő előtt, ugatott, netán megpróbálta megkeresni az alakokat a szerkezet mögött. De hát manapság igazából már se kutya, se tévé nem kell ehhez, tele van az internet ilyen felvételekkel, többek közt például ezzel itt.

 

A videó alapján teljesen egyértelmű, hogy a tévénézés elég intenzív reakciót tud kiváltani a kutyákból, és ez nem is véletlen. Az eddigi kutatások alapján a kutyák képesek az emberekhez hasonlóan érzékelni és feldolgozni a tévében látott képeket, elég okosak ahhoz, hogy felismerjék az ott szereplő állatokat – még akkor is, ha a valóságban sosem látták őket – és az ugatást, illetve más kutyahangokat is. Az ugyanakkor, hogy mennyire élvezik a dolgot, vagy élvezik-e egyáltalán, egy sor dologtól függ.

Tovább »

Forrás: index.hu

Sansa közel egy éve került be Rio de Janeiro egyik állatmenhelyére, és mivel a járvány miatt az állatok nem fogadhatnak látogatókat, úgy tűnt, hogy a hároméves kutya még egy ideig biztosan nem talál új otthonra. Pár hete azonban egy új program indult a városban, aki szeretne maga mellé egy négylábú társat, annak házhoz szállítják új kedvencét.

Előtte persze a gazdijelöltnek ki kell töltenie egy online kérdőívet, és ez alapján választják ki, melyik kutya vagy macska lenne tökéletes számára. Így talált egymásra Sansa és Maria Fatima Cordeiro Marques nyugdíjas ápolónő is.

Tovább »

Forrás: index

A Parkinson-kórt, rákos megbetegedéseket vagy a maláriát már képesek kiszagolni az erre betanított kutyák, most azt próbálják ki brit kutatók a Durham egyetemen, hogy a koronavírusos fertőzést is képesek-e szag alapján azonosítani, írja a BBC.

A brit kormány félmillió fontot költ arra, hogy megtudja, a Norman, Digby, Storm, Star, Jasper és Asher nevű kutyák képesek-e kiszagolni még azelőtt a vírust, hogy az tüneteket produkálna. Van esély a sikerre, hiszen a kutyák egy teáskanálnyi cukrot képesek kiszagolni egy medencényi vízből, másfelől a légzőszervi megbetegedések tipikusan megváltoztatják az emberek testszagát, mondta James Logan kutató a BBC-nek.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Bár a cannes-i filmfesztivál a koronavírus-járvány miatt bizonytalan lett, A némafilmes című, Oscar-díjas filmben szereplő Uggie megkapta a Palm Dog Award jubileumi fődíját.

A filmes kutyák díját 20 éve adják át hagyományosan a Croisette-en a cannes-i filmfesztivál idején. A jubileum alkalmából a szervezők úgy döntöttek, hogy idén az eddigi győztesek közül választják ki az elmúlt két évtized legjobbját.

Az MTI híre szerint a Palm Dog-díjat idén a néhai Uggie, A némafilmes című film Jack Russell-terrierje kapta meg, aki korábban 2011-ben nyerte meg a díjat. Az elismeréssel járó különleges nyakörvet a 2015-ben elpusztult állat gazdája, Omar von Muller vette át egy virtuális ceremónián.

Tovább »

Forrás: index.hu

A járvány kitörése óta teljesen átalakultak a mindennapi szokásaink, és olyan érzésekkel kell megküzdenünk, amelyekkel korábban nem: ilyen a magányosság is. Sokakban merül fel ötletként, hogy az űrt egy kedves kisállattal töltsék be, hiszen most van rá idejük is, hogy foglalkozzanak vele, ráadásul a gyerek is felturbózott erőkkel kampányol érte.

Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az állatokra: akár a vásárlás, akár az örökbefogadás mellett döntenek a családok, úgy érzik, most jött el az ideje a bővítésnek. Nem is csoda: a gyerek egész nap otthon van, ha nem tanul, unja magát, és amúgy is régóta rágja a fülünket ez ügyben, a felnőttek pedig gyakran magányosnak érzik magukat. A háziállat pótolja a kieső emberi kapcsolatokat, az ölelést, a figyelmet, a feltétel nélküli szeretetet, segít elfeledkezni a napi gondokról és megnyugtat, legalábbis bizonyos mértékben. Emellett szívet melengető elfoglaltság nézni, ahogy játszik, alszik, fejlődik, mi pedig végre nem csak a saját gondolatainkkal vagyunk összezárva. Nem véletlenül használnak terápiás állatokat kórházakban, idősotthonokban, problémás gyerekek körében, hiszen testileg-lelkileg mérhető a pozitív változás, amit okoznak. De valóban ennyire egyszerű a megoldás?

Tovább »

Forrás: divany.hu

Magyar kutatók először írtak le állatokon az alvó agy aktivitása és a kognitív leépülés között összefüggést. Az ELTE szakértőinek friss tanulmányából kiderült, hogy az ún. alvási orsók megnövekedett frekvenciája, amit az embereknél korábban a demencia megjelenésével hoztak kapcsolatba, a kutyák esetén is rosszabb tanulási képességekkel jár – olvasható az ELTE TTK honlapján.

Az alvási orsók az alvás közben az agyról EEG segítségével készített felvételekben megfigyelhető mintázatok, az ELTE kutatóinak a Scientific Reports lapban megjelent tanulmánya pedig kutyákon elsőként mutatott ki ezek frekvenciája és a kognitív leépülés közti összefüggést. Dr. Kubinyi Enikő, a Szenior Családi Kutya Program vezetője elmondta, hogy korábban leírták, hogy az emberekhez hasonlóan az alvási orsók frekvenciája az életkor előrehaladtával kutyáknál is növekszik, és mivel az idős kutyák rosszabbul tanulnak, feltételezték, hogy az orsók jellegzetességei a tanulási képességgel is összefüggenek.

Tovább »

Forrás: index.hu

Az ebek orra gyakran nedves, de néha az is előfordul, hogy száraz. Vajon amikor az utóbbi tapasztalható, az tényleg azt jelenti, hogy valami baja lehet, vagy ettől nem kell megijedni?

Ha volt már kutyád, minden bizonnyal neked is megvan a pillanat. Békésen ücsörögsz a kanapén, amikor hirtelen arra leszel figyelmes, hogy valami hideg és nedves dörgölődzik a kezedhez. Kicsit olyan érzés, mintha egy béka mászna rajtad, pedig csak a kutyád akarja felhívni magára a figyelmet. De miért nedves az orra, és van bármi valóságalapja, hogy ennek az egészségéhez lehet köze? Eggyel kevesebb kérdés, amin törnöd kell a fejed!

Tovább »

Forrás: divany.hu

Az ELTE Etológia Tanszéke kiderítette, hogy hogyan lehetséges az, hogy Buksi kutya 27 évet élt, Kedves kutya pedig 22-t, ami jóval magasabb a kutyák átlagéletkoránál.

Buksi, a keverék kan a sárrétudvari Pegazus lovardában tengette napjait, míg Kedves, a keverék szuka az ócsai Szent Ferenc Állatotthon állandó lakójaként élte le az életét. Ma már egyikük sem él, de az ELTE Szenior Családi Kutya Programjának köszönhetően még haláluk előtt sikerült mintát venni a matuzsálemi kutyák génállományából, hogy vizsgálatokat végezzenek rajtuk. A kutatók előre sejtették, hogy a hosszú évek a kutyák génállományainak köszönhető.

A vizsgálatok során olyan génváltozatokat azonosítottak, amelyek eddigi ismereteink szerint nem fordulnak elő átlagos élethosszú kutyákban, ez lehetett Buksi és Kedves titka. „Az adatokat szuperszámítógépek használatával elemeztük ki, azt keresve, hogy milyen genetikai variánsok fordulnak elő a két matuzsálem kutyában, és ezek mutatnak-e egymással átfedést” - mondta el Jónás Dávid bioinformatikus, a kutatás egyik résztvevője.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Félsz esténként? Magányosnak érzed magad? A plüssállat sem elég ahhoz, hogy megnyugodj? Kapd a hónod alá a macskát vagy a kutyát, s máris minden jobb lesz! De tényleg így van?

Érthető, hogy az utóbbi hónapokban tapasztalt stresszre valamiképpen válaszol a testünk: nehezebben nyugszunk meg, az elalvás is később érkezik, ha egyáltalán.

Miközben a személyes terünk elvesztésén bánkódunk, nagy szükségünk van arra is, hogy a fizikai kontaktusok megnyugtassanak. Öleljen meg a párunk, a gyerekünk, vagy bárki, akivel a részleges kijárási tilalom alatt találkozni tudunk. Sokaknak, akik egyedül élnek, vagy megelőzés, esetleg betegség miatt távol maradnak mindenkitől, hatalmas kihívást jelent a magány, az érintés hiánya. Teljesen érthető hát, ha összebútorozunk a kedvencünkkel, és az alvásidőben sem hessegetjük el magunk mellől. No de mégis mennyire biztonságos ez? Heti kérdésünk így szól: Alhat-e az állatod az ágyban?

Tovább »

Forrás: divany.hu

Pénteken kezdődött a robotkutya-parkőrök próbaüzeme Szingapúr egy jókora, népszerű közparkjában, a Bishan-Ang Mo Kio Parkban. A Spot névre hallgató, négylábú, fej nélküli robotot az első két hétben egy ember fogja kísérni, onnantól kezdve viszont önállóan dolgozik majd.

A robotkutya feladata az lesz, hogy keresztül-kasul bejárja a parkot és az ott pihenő embereket a kötelező védőtávolság betartására figyelmeztesse. Ezt kezdetben egy előre rögzített üzenet időnkénti lejátszásával fogja megtenni.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Az állattartás evolúciója a városi kutyákat többségükben családtaggá emelte. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ettől automatikusan boldogok is lettek, és mindenki harmóniában él a szűkebb és tágabb környezetükben. A felelős kutyatartás mind a két irányban érvényes: a kutyával való bánásmódra és a városi illemszabályok betartására is vonatkozik. Összefoglaltuk, hogyan válhatnak a gazdik valóban felelős kutyássá.

Rengeteg elképzelés létezik a felelős kutyatartásról – ezekben legtöbbször a kutyapiszok felszedése, az ivartalanítás vagy az örökbefogadás jelenik meg vezérelvként. Megkérdeztük Dr. Vetter Szilviát, az Állatorvostudományi Egyetem állatvédelmi oktatóját, hogy ő hogyan magyarázza ezt a kifejezést.

„Ha valaminek az előnyeit élvezzük, akkor a vele járó kötelezettségeket is teljesítenünk kell, tehát ha állatot tartunk, akkor azzal kötelező feladataink lesznek. Már az állat befogadása előtt végig kell gondolnunk, képesek vagyunk-e élethosszig a szükségleteit biztosítani, beleértve a megfelelő elhelyezést, ellátást, az állat mozgásigényének kielégítését, egészségének megőrzését, és a nem várt szaporulatok megelőzését” – sorolja Szilvia.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A világ számos részén életbelépő kijárási korlátozások váratlan károsultjai lettek azok a kóbor állatok, akik az emberek eltűnése óta nem jutnak elég élelemhez. A turizmus és a vendéglátóipar leállása mellett folyamatosan zárnak be azok a piacok és utcai büfék, ahonnan eddig az ételmaradékokból oldották meg a táplálkozást a gazdátlan állatok. Sok helyen a kijárási tilalmak miatt nem csak az önkéntesek, de az egyszeri lakók sem tudnak vagy akarnak kimenni az utcára, hogy megetethessék ezeket az állatokat.

Török állatvédő szervezetek arról számoltak be, hogy a megszokottnál 20 százalékkal többen hagyják magukra háziállataikat, ugyanis sokan azt hiszik, hogy akár a kutyáiktól is elkaphatják a koronavírust. Isztambulban közel 130.000 kutya és 165.000 macska él az utcákon, őket önkormányzati alkalmazottak etetik minden nap.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai segítenek, hogy a koronavírus-járvány idején is felelős gazdi lehess, és bárhogy is alakuljon a helyzet, biztonságban tudhasd kedvenced.

A hivatal szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok vagy a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel azonban az állatok és az emberek egymás között is terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), a kedvencek kezelése, gondozása során elővigyázatosságból mindig be kell tartani az alapvető higiéniai feltételeket, illetve a helyzetre tekintettel célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák az állatainkat.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A kínai kormány kemény lépésekkel készül betiltani a kutyaevést: a mezőgazdasági minisztérium által kiadott javaslat, melyet a Guardian szemlézett, gyakorlatilag betiltaná a kutyahús fogyasztását.

A javaslat egyrészt az emberi civilizáció fejlődésére, másrészt pedig a növekvő társadalmi ellenérzésekre hivatkozva tiltaná be a kutyahús fogyasztását, de fontos érv az is, hogy így az állatról emberre terjedő betegségek terjedését is hatékonyabban lehetne megelőzni.

A minisztérium a kutyákat különleges társállatokként ismeri el, amit a világban máshol nem tartanak haszonállatkén, a húsukért. Sencsen városában nemrég betiltották a kutya- és macskahúsevést, és állatvédők már akkor abban reménykedtek, hogy hamarosan Kína többi részén is hasonló döntések születnek. De a törvényjavaslat ennél is tovább megy: a kínai minisztérium javaslata ugyanis kimondja azt is, hogy a kutya nem a húsáért tartandó állat, ez pedig megteremti a lehetőségét, hogy a helyi önkormányzatok országszerte fellépjenek a fogyasztás ellen.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Mai kattintásvadászat-paródiánkban a világ egyik leghíresebb ifjúsági regénye, a Lassie hazatér szerzőjére emlékezünk. Eric Knight 123 éve, a mai napon született.

Eric Mowbray Knight az angliai Yorkshire megyében, Menston városkában látta meg a napvilágot 1897. április 10-én, három fiútestvér közül legifjabbként. Apja gazdag gyémántkereskedő volt, aki főként Dél-Afrikában tevékenykedett, de még Eric kisgyerekkorában meghalt a búr háborúban. A családfő halála után az édesanya Oroszországba, Szentpétervárra költözött és a cári családnál vállalt nevelőnői állást, gyerekeit azonban Yorkshire-ben hagyta, ahol különböző rokonoknál éltek szerény körülmények között. Az anya nem sokkal később megismerkedett egy amerikai férfival, akivel összeházasodtak és az Egyesült Államokba költöztek, ahová 1912-ben Eric és testvérei is követték őket.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Spanyolországban van hatályban az egyik legszigorúbb kijárási tilalom Európában. Még a magányos séták sem engedélyezettek, de a kutyákkal nincs mit tenni, az állatokat muszáj levinni, naponta többször is.

Úgyhogy megjelentek olyan hirdetések online felületeken, ahol az utcára vágyakozó emberek kutyát bérelnének egy kis sétára, illetve gazdik adnának kölcsönbe kutyát. 15-25 euró között van az állatok árfolyama a beszámolók szerint.

Hogy az állatok átvétele hogyan történik, ha nélkülük nem lehet kimenni, az a hirdetések alapján nem világos. Ráadásul az éppen csak fellendülő ebkölcsönzési piacot korlátozza, hogy a hirdetésekkel foglalkozó oldalak igyekeznek törölni az ilyen ajánlatokat.

Tovább »

Forrás.hu: 444.hu

Az ELTE Etológiai Tanszék kutatói legújabb vizsgálatukkal azt bizonyították, hogy a kutyák arcfeldolgozása nem annyira kifinomult, mint az emberé.

A Frontiers in Behavioral Neuroscience című tudományos lapban közölt vizsgálatban a kutyaagy arcfeldolgozó képességét tesztelték funkcionális MRI-berendezéssel.

AZ EREDMÉNY SZERINT A KUTYAAGY ARCFELDOLGOZÁSBAN RÉSZT VEVŐ TERÜLETEI NEM REAGÁLNAK MÁSKÉPP AZ EMBERI ARCOKRA, MINT AZ UGYANEZEN ARCOK RÉSZLETEIBŐL KÉSZÜLT MOZAIKOKRA.

Ebből azt valószínűsítik, hogy a kutyák arcfeldolgozása nem annyira kifinomult, mint az emberé. Az arc kiemelt és különleges kategória az emberi agy számára.

Tovább »

Forrás: index.hu

Sokszor a vakvezető kutyák a leginkább kiszolgáltatottak, mert látássérült gazdáik nem minden esetben képesek megakadályozni, hogy a kutyák elcsábuljanak egy csali falatnak. Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét azon a helyen, ahol a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik kutyája dolgozni jár. Most összefoglalták, miért jelent számukra életveszélyt ez a magatartás, és mit tehetnek védelmükben a látók és látássérültek.

Gyakori probléma

Szolnokon a megyei vakok és gyengénlátók egyesületének irodája előtt szórtak szét tűvel átszúrt szalonnadarabokat 2020 februárjában. Itt dolgozik Lukács Ágota, akinek vakvezető kutyáját, Vacakot az alapítvány képezte ki. A hámban dolgozó vakvezető kutyákat megtanítják arra, hogy munka közben ne egyenek fel semmit a földről, és ne fogadjanak el ételt idegenektől, de ők sem gépek, neki is lehetnek gyengébb pillanataik, amikor győznek az ösztönök.

Tovább »

Forrás: divany.hu

A múlt héten Hongkongból egy koronavírus pozitív kutyát jeleztek, de kutatók szerint a házi kedvencek (kutyák, macskák, hörcsögök, satöbbik) nem fertőződhetnek meg, és nem is tudják továbbadni a vírust gazdáiknak.

A hongkongi kutyáról orrából és szájából vett minták alapján mondták ki, hogy koronavírusos, de az állat semmi jelét nem mutatta a betegségnek. Karanténba tették, majd addig tesztelték, míg negatív nem lett az eredménye.

A CNN cikke szerint nem is volt beteg az állat, nem fertőződött, egyszerűen csak megélt rajta a vírus, ahogy arra minden más felületen is képes. A kutyasimogatástól tehát ugyanannyi esély van elkapni a vírust, mint egy kilincs lenyomásakor.

Tovább »

Forrás: index.hu

A kutyaorr nemcsak százmilliószor érzékenyebb szaglószerv az emberénél, de a kisebb emlősök teste által kibocsátott gyenge hősugárzás érzékelésére is képes - derül ki egy friss tanulmányból, amit a svéd Lundi Egyetem és az ELTE kutatói készítettek. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, hogy vak, süket vagy leromlott szaglású kutyák is képesek például eredményesen vadászni.

Az enyhe hősugárzást néhány állatfaj képes csak érzékelni. Olyanok, mint a tövises fürgedíszbogár és egyes kígyófajok. Illetve az eddig ismert egyetlen emlősfaj, a közönséges vámpírdenevér. Ez a képesség a zsákmányszerzésben segít mindegyiküknek.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Egy új kutatás meglepő bizonyítékát találta annak, hogy a kutyák füle sokkal jobban ki van hegyezve az emberi beszédre, mint azt korábban gondoltuk. Nem mindegy tehát, hogy Terminátor nevű engedelmes dobermanodnak azt mondod-e, hogy ül, vagy hogy öl.

Minden kutyagazda, aki valamennyire bensőséges viszonyt tudott kialakítani a kutyájával, meg van győződve róla, hogy lelkes barátja pontosan érti azt, amit mond neki. A magam részéről, amikor volt kutyám, rendszeresen magyaráztam neki az élet dolgairól és a napi eseményekről – és rajongó tekintetű, okos figyelmével gyakran hozzá is segített ahhoz, hogy rájöjjek a helyes megoldásra. Vannak olvasástanítóként funkcionáló kutyák, vannak a tényleg elképesztő intelligens viselkedést mutató, sérülteket segítő ebek, és vannak a szimplán szuperkutyák.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Whisky, egy hat éves border collie különleges kutya, mert tudja a játékai neveit. Összesen 90 játék nevét. Ennyiféle játéknevet talán még egy átlagos kisgyerek sem jegyez meg (bár erre vonatkozóan nem ismerünk adatokat).

Az ELTE Etológia Tanszék kutatója, Claudia Fugazza tesztelte, hogy Whiskey vajon tényleg azonosítani tudja-e ezt a rengeteg játékot, pusztán a nevük alapján. Kiderült, hogy igen, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a kísérlet során arra is rájöttek, hogy hogyan csinálja.

WHISKY SPONTÁN, TEHÁT NEM EMBERI ÖSZTÖNZÉSRE KATEGÓRIÁKAT ALAKÍTOTT KI ELMÉJÉBEN A TÁRGYAKRÓL.

Tovább »

Forrás: index.hu

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák – derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.
A citrusfélék termesztőinek egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését. A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal, vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Tovább »

 

A kutyasétáltatás nemcsak egészséges testmozgás a szabadban, de sok mindent megtanít az emberi pszichológiáról – állítja Britta C. blogger, életmód-tanácsadó.
A Medium Self szerzője, Britta egy kis pluszpénz és egy kis szabadban töltött pluszidő reményében vágott bele, hogy hivatásos kutyasétáltató legyen, aki mások négylábú kedvenceit viszi sétálni, játszik velük, amíg a gazdik mással vannak elfoglalva. Hamar rájött, hogy az új foglalatosság érdekes és hasznos összefüggésekre világít rá, melyek legalább annyira mesélnek az emberi természetről, mint a kutyákról.

Tovább »

 

Nagyjából 80 millió európai háztartásban tartanak valamilyen háziállatot, ennek a 23 százaléka macska, 25 százaléka kutya. A háziállattartásnak számos előnye van, az ember testi-lelki egészségét is javítja egy kedvenc, közben a háziállattartás sok milliárd eurós üzlet, ami százezreknek munkát ad, cserébe nagyon környezetszennyező – bár utóbbi részben a gazdák hibája is.
A 18 országot és 5 piacvezető vállalatot magába foglaló Európai Állateledel Iparszövetség (FEDIAF) 2018-ban publikált statisztikái szerint Európában évente majdnem 40 milliárd eurót költenek a gazdák a kisállatokkal kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra.

Tovább »

 

Gyakorló kutyatartók számára nem meglepő látni, ha a kutya fura dolgokat eszik, legyen az fű vagy kövek, vagy botok. Sőt: van, aki a kartonpapírt szereti, míg mások földet esznek. Utóbbi nem teljesen ártalmatlan szokás, elmondjuk, miért.
A rendszeres földevéssel kapcsolatban annak igyekeztünk utánajárni, mi lehet az oka, és hogy vajon várjunk-e türelemmel arra, hogy leszokik róla. Spoiler: a türelem ebben az esetben nem jó ötlet.
Miért eszik a kutya pont földet?
Dr. Ökrös István állatorvos kérdésünkre elmondta, hogy ez a szokás jellemzően valamilyen vitamin-, nyomelem- vagy ásványianyag-hiányt jelez. Ez lehet kalcium, foszfor vagy más. Tudnunk kell viszont, hogy nem feltétlenül ártalmatlan szokás, ne várjunk arra, hogy magától leszokik róla a kutya. Sőt, ha nagyon a magáévá teszi a dolgot, az is előfordulhat, hogy akkor sem hagyja el, amikor már minden vitamint megkap.

Tovább »

 

Japán első reptéri kutyamosdóját hozták létre az oszakai Itami repülőtéren. A kültéri területen felállítottak egy rudat, amelynek a tövébe a reptérre érkező kutyák utazás előtt könnyíthetnek magukon, és felállítottak egy kutyazuhanyt és itatótálakat is. Miután a kutya végzett a dolgával, a pisilőrúd ugyanúgy lehúzható, akár egy piszoár a férfi mosdóban.
A kutyavécé célja, hogy az utazásra készülő állatok még a gépre szállás előtt végezzék el a dolgukat. A segítőkutyák egyébként továbbra is használhatják a mozgássérülteknek fenntartott vécéket az épületen belül.

Tovább »

 

Nem véletlen, hogy a kutya az ember legjobb barátja – négylábú kedvenceink nagyon könnyen ráhangolódnak gazdáikra, és alakítanak ki velük bensőséges kapcsolatot. Egy friss kutatás úgy találta, ez még annál is gyorsabban megy, mint eddig gondoltuk.
A Kalkuttai Egyetem etológusa, dr. Anindita Bhadra és munkatársai kóbor kutyák viselkedését vizsgálták kutatásukban, melyről a Studyfinds számol be. A tudósok célja annak feltárása volt, vajon mennyi idomítás és milyen mértékű emberi kontaktus szükséges ahhoz, hogy a kutyák elfogadják az emberek társaságát, és megértsék a szándékaikat, nonverbális jelzéseiket.

Tovább »

 

1925-öt írunk. Alaszkában ezen a télen is mindent hó és jég borít, nem jelent ez alól kivételt Nome kisvárosa sem. Így amikor súlyos diftériajárvány ütötte fel a fejét, egyszerűen nem volt, aki gyógyszert, oltást hozzon.
Számunkra már csak maximum könyvekből ismerős a diftéria, azaz a torokgyík. A betegség száz évvel ezelőtt azonban még gyakori és halálos kimenetű kór volt, amitől rettegtek az emberek. Nome-ban is egyik gyerek esett ágynak a másik után, a felnőttek pedig nem tudtak tenni semmit: sem gyalog, sem lovon, sem repülőgépen, hajón vagy más közlekedési eszközön nem lehetett megközelíteni a települést. Bár létezett már védőoltás, a városka hamar elhasználta a készletét, utánpótlást pedig nem kapott. Úgy tűnt, a járvány elkerülhetetlen.

Tovább »

 

Bár a kutatók eddig úgy tartották, hogy a labdázás a kutyáknál tanult viselkedés, meglepődve tapasztalták, hogy a farkasok ugyanúgy elkapják, majd visszahozzák a nekik eldobott játékszert, ahogy a kutyák is teszik. A Stockholmi Egyetem etológusai nem a farkasok játékos viselkedését akarták eredetileg vizsgálni, a különös magatartásra egy másik kutatás közben, mintegy véletlenül bukkantak.
A vizsgálathoz tíz napos koruktól kezdődően kézből neveltek fel 13 farkaskölyköt, amelyek három alomból származtak. A teszt során egy ember, aki teljesen idegen volt számukra, vezényszóval igyekezett őket rábírni, hogy hozzák vissza neki a labdát. A farkasok pedig megdöbbentően kooperatívnak bizonyultak.

Tovább »

 

Az osztrák főváros külképviseleti irodája adott ki közleményt arról, hogy tavaly több mint ezer kutyatartó vett részt a város által indított gazdiképző tanfolyamon.
Mint a közlemény fogalmaz, azoknak a bécsieknek, akik kutyát szeretnének tartani, tavaly július óta egy tanfolyamon kell részt venniük. Ezt az új állattartási törvény is előírja. A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal első tapasztalatai pozitívak és eddig csaknem ezer bécsi kutyatartó vett részt a képzésen.
„Voltak, akik morogtak az elején, hogy nekik erre a tanfolyamra nincs szükségük, mivel így is kiismerik magukat a témában. De aztán éppen ezek az emberek adtak pozitív visszajelzést a tanfolyam után, hogy mégis hasznos volt. Voltak olyanok is, akik szomorúan látták be, hogy nem alkalmasak a kutyatartásra. A kurzusnak éppen ez a lényege" - mondta Eva Persy állatvédelmi ombudsman.

Tovább »

 

A britek többsége zenét játszik le a házi kedvenceknek, a streamingszolgáltató felismerte a piaci rést.
Az egyedül otthon hagyott kutyák számára állított össze lejátszási listákat és készített podcastot a Spotify zenei streamingszolgáltató, mert egy felmérésből kiderült, hogy a nagy-britanniai kisállat-tulajdonosok csaknem 74 százaléka játszik le zenét házi kedvencének.
A svéd vállalat szerint a podcast egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínál a négylábú hallgatóságnak, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.
A kutyáknak szánt lejátszási listákat algoritmusok állították össze, hogy a gazdik a kedvencük jellemvonásaihoz leginkább passzoló dalcsokrot tudják kiválasztani.

Tovább »

 

Avagy mi a lényegi különbség tenyésztő és szaporító között? Elmondjuk!
Első hallásra elképesztő összegeket elkérnek a tenyésztők a törzskönyvezett kiskutyákért. Az induló ár gyakran 250-300 ezer forint körül van, de ha valami különlegesre vágyunk (fajtában vagy színben), akkor akár félmillió forintba is kerülhet egy kölyök. Eközben az apróhirdetéses oldalak tele vannak ennél lényegesen olcsóbb, fajtatisztának árult, ám törzskönyv nélküli kutyákkal, melyek zöme szaporítós kiskutya, ahol az eladó célja az anyagi haszonszerzés, és nem a fajta jobbá tétele.
Miért kerül olyan sokba a törzskönyv?

Tovább »

 

Ha egy gyerek egy kutya körül éli élete korai éveit, csökken az esélye a skizofrénia kialakulásának – írja a ScienceDaily. A Johns Hopkins School of Medicine és a Sheppard Pratt Health System kutatói abból indultak ki, hogy kutatások több komoly pszichiátriai zavar kialakulását is összefüggésbe hozták a gyerekkori környezet immunrendszerre gyakorolt hatásával. Mivel a háziállatok nagyban képesek befolyásolni egy gyerek környezetét, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok hatnak-e annyira egy gyerek immunrendszerére 12 éves koráig, hogy nőjön a skizofrénia vagy a bipoláris zavar kialakulásának esélye felnőttkorukra. A tanulmány a PLOS One című folyóiratban jelent meg.

Tovább »

 

A kutyatulajdonosok egészségesebb szívvel élnek – derítette ki egy friss kutatás.
A négylábú kedvencek testi és lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását sokan bizonyították már. Egy amerikai, olasz és cseh szakemberekből álló csapat most arra kereste a választ, milyen hatással van a kutyatartás a gazdik szívének egészségére – számol be a kutatásról a Harvard Medical School.

Tovább »

A Mars cég (ami elsősorban az édességeiről ismert, másodsorban viszont állateledel forgalmazással is foglalkozik) legújabb próbálkozása a húsmentes kutya- és macskaeledel lesz. Azzal indokolták a döntést, hogy a mezőgazdaságnak olyan káros hatásai vannak a környezetre, hogy meg kell próbálni rászoktatni az állatokat is a vegán étkezésre.
A próbálkozás úgy értendő, hogy magas proteintartalommal és növényi eredetű alapanyagokkal helyettesítik a csirkehúst, a marhahúst, vagy a nyúlhúst.

Tovább »

Rövid úton elhaláloznak a szobanövényeid? Vagy attól tartasz, hogy a macskáid fognak elhalálozni miattuk? Mutatunk hat növényfajt, amely mindenki részére a túlélés zálogát hordozza.
Vannak szobanövények, amelyek ugyan kétségkívül dekoratívak, de komoly veszélyt jelentenek a háziállataidra, ha ugyanis megrágcsálják őket, akár halálos kimenetelű mérgezést is kaphatnak. A Lifehacker ezért is szedett össze néhány olyan növényfajt, amelyek biztonságosak a kedvencekre nézve, és az otthoni levegőminőségre is kedvező hatással lehetnek.

Tovább »

1908 februárjában jelent meg a New York Timesban egy történet a csaló kutyáról, amit mindenki hősnek gondolt, miközben kifejezetten önös érdekek vezérelték. Az újfundlandi kutya a gazdája Szajna menti házának a kertjét őrizte Párizstól nem messze, ahol a parton rendszeresen játszottak gyerekek. Egyik ilyen alkalommal beleesett a folyóba az egyik gyerek. A kutya meghallotta, hogy segítségért kiabálnak, a veszélytől mit sem tartva a folyóba ugrott, és megmentette a kis fuldoklót. A gyerek édesapja pedig egy hatalmas steakkel és finom falatokkal jutalmazta meg a kutyát, ami hamar a környék hőse lett.

Tovább »

A legtöbb kutyatulajdonos bezárja a lakásba vagy egyedül hagyja a kertben kedvencét, amikor reggel munkába megy. A kutyák azonban nagyon nehezen viselik a magányt, a gyakori egyedüllét jócskán leronthatja a kedélyállapotukat. Kutatók most azt vizsgálták, vajon miért hiányzik a kutyáknak az emberi társaság.
Dr. Gregory S. Berns, az atlantai székhelyű Emory University idegtudomány-professzora kollégáival arra próbált rájönni, vajon a kutyák miként alakítanak ki kötődést a környezetükben élő emberekkel, és vajon tényleg hiányoznak-e nekik a gazdáik, ha nincsenek otthon. A kutatást a Psychology Today vesézte ki.

Tovább »

Brit Kutyakozmetikusok Szövetsége

Brit Kutyakozmetikusok Szövetsége »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kutyakozmetikusok Szövetségének (PIF-BDGA) tagja.

UK Kennel & Cattery Association

UK Kennel & Cattery Association »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kutyapanziók Szövetségének (PIF-BKCA) tagja.

Pet Services Association

Pet Services Association »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kisállat Szolgáltatók Szövetségének (PIF-BPSA) tagja.

iacp-logo-color-168

IACP »

A Dogmopolite Kft. 2013 óta a floridai székhelyű IACP (International Association of Canine Professionals) hivatalos tagja – ezzel elmondhatjuk, hogy cégünk Magyarországon ebben az ágazatban elsőként lépett be egy elismert nemzetközi szervezetbe, amely egyesület komoly szakmai és humán erőforrási követelményrendszert ír elő tagjai felé.

kandhlogo

Felelősség-biztosítás »

Professzionalizmus és a minket körülvevő egészségi és tárgyi értékek iránti elkötelezettségünk jeléül általános és szolgáltatói felelősség-biztosítással rendelkezünk 10 millió Ft összegig a szolgáltatás során esetlegesen felmerülő sérülések és tárgyi károk kezelésére.

fotovideo

Fotógaléria

Összes Fotó »

 

Videógaléria

Összes Videó »

 

Médiamegjelenések

A Dogmopolite Médiaszereplései »

Médiamegjelenéseink